Salget av luksusbiler øker kraftig. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen
Salget av luksusbiler øker kraftig. Foto: Håkon Sæbø / FinansavisenVis mer

Salget av luksusbiler til himmels

Salget av luksusbiler øker kraftig. Inkludert de dyre elbilene er veksten på hele 28 prosent i første halvår.

(Finansavisen): Salget av luksusbiler, definert som biler fra rundt en million kroner og oppover, øker som aldri før, skriver Finansavisen.

Så langt i år er veksten i salget av luksusbiler på 14,8 prosent til 8.942 biler. Mot slutten av fjoråret var veksten på 16 prosent og året før doblet salget av disse bilene seg.

– Til tross for dommedagsprofetier, går det relativt bra i bilbransjen, sier kommunikasjonssjef Audun Hermansen i Mercedes-Benz Norge til avisen.

Noen ut og nye inn

Mercedes fikk et ekstra løft i første halvår med sin ladbare GLC, som fikk en avgiftsøkning fra 1. juli. Bilprodusenten har stanset produksjonen av denne bilen i påvente av de nye beregningene etter den nye målemetoden WLTP, men kommer tilbake med modeller som takler de nye reglene bedre.

Tesla X er med på å løfte salget av luksusbiler i første halvår.
Tesla X er med på å løfte salget av luksusbiler i første halvår. Vis mer

– Allerede i høst kommer både E- og S-klasse som tredje generasjons plugg-inn-hybrid, mens både C og trolig flere modeller fortløpende. Nå liker tydeligvis nordmenn biler med både motor og ekstrautstyr, så vi selger stadig flere dyre biler, slår han fast.

Tar man med de dyre elbilene, foreløpig med Tesla i spissen, er salget naturligvis enda høyere. Så langt i år er det for eksempel solgt 2206 Tesla X, som er 43,1 prosent mer enn i samme tidsrom i fjor, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Én enslig Jaguar I-Pace inngår også i statistikken, en modell det kommer til å bli mange av i statistikken i andre halvår.

Fantomvekst

Mot slutten av året kommer også Audi e-tron quattro og i 2019 kommer dessuten Porsche Tycan og Mercedes-Benz EQC til å spise markedsandeler.

Range Rover Velar er ny av året og 46 nordmenn har bidratt til å gi bilen et kraftig salgsløft.
Range Rover Velar er ny av året og 46 nordmenn har bidratt til å gi bilen et kraftig salgsløft. Vis mer

Det er de avgiftsgunstige, ladbare hybridmodellene fra Volvo, Mercedes-Benz, BMW, Audi og Porsche som topper listen.

Andelen av modeller som Volvo V90, XC60, Mercedes GLC, BMW X5 og Audi Q7 med ledning varierer fra 73 til 98 prosent, de fleste i sistnevnte kategori, skriver Finansavisen.

Noen utvalgte vekstvinnere. Kilde: OFV
Noen utvalgte vekstvinnere. Kilde: OFV Vis mer

Range Rover Velar er ny av året og siden det bare ble solgt 1 i fjor, og 46 hittil i år, har den følgelig en fantomvekst

BMW i8 har også fått et løft med den nye Roadster-modellen, som står for 12 av de 14 bilene på statistikken.

Interessant er det også å merke seg at de mer ekstreme bilene, som Mercedes-Benz AMG GT C og GT R har fått et kraftig løft.

Dette er biler som koster fra 2,2 millioner kroner og oppover. Dermed kan dommedagsprofetiene settes på vent, slår Finansavisen fast.

Flere økonominyheter

Oljeprisen ned over 11 prosent

Robotbil til 6,5 mrd kroner

Bilsalget i EU opp 5,2 prosent