SALGET GÅR NED: Totalt ble det i fjor solgt i underkant av 142.000 doser nødprevensjon. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere
SALGET GÅR NED: Totalt ble det i fjor solgt i underkant av 142.000 doser nødprevensjon. Foto: AP Photo/Remy de la MauviniereVis mer

Salget av nødprevensjon faller

Færre kvinner i Norge blir uønsket gravide. Både salget av angrepiller og antall aborter går ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt ble det i fjor solgt i underkant av 142.000 doser nødprevensjon, skriver Aftenposten.

Bare en liten del av dette, 6 prosent, ble solgt fra dagligvarehandelen. Samlet gikk salget ned med 9 prosent i forhold til 2013, ifølge Reseptregisteret.

Samtidig som salget av angrepiller går ned, fortsetter aborttallene å falle. Det ble utført 14.061 aborter i Norge i 2014. Det tilsvarer 11,8 aborter per 1.000 kvinner. Aborttallene blant tenåringer var i fjor de laveste siden opprettelsen av abortregisteret.

Anne Bentzrød, helsesøster i Ås og på nettsiden ung.no, mener tallene viser at stor satsing på prevensjonsveiledning, lett tilgjengelig prevensjon og langtidsvirkende prevensjon er en suksesshistorie.

- Dette betyr at ungdommene er flinke til å bruke prevensjon og at de har mindre ubeskyttet sex. Det er ofte etter det første samleiet unge trenger nødprevensjon. Senere tar de ansvar for prevensjon i større grad en tidligere, sier hun.

Bentzrød tror endrede prevensjonsvaner kan være en årsak til mindre angrepillebruk.

- Det har vært en storsatsing på langtidsvirkende prevensjon, for å unngå at jentene glemmer å ta p-pillen. Vi tror nok at noe av behovet for nødprevensjon er nettopp dette glemmefenomenet, sier Anne Bentzrød.

(NTB)