Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nettapotek:

Salget av Paracet 29-doblet

Norges største nettapotek Farmasiet opplever en enorm økning i etterspørselen etter corona-medisiner.

POPULÆRT: Norges største nettapotek har solgt 29 ganger mer Paracet det siste døgnet, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POPULÆRT: Norges største nettapotek har solgt 29 ganger mer Paracet det siste døgnet, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Etter at regjeringa innførte nye krisetiltak i går, har nettsalget av apotekvarer skutt i været. Det melder nettapoteket Farmasiet.

I en pressemelding skriver de blant annet at de det siste døget har solgt 29 ganger så mye Paracet, som samme periode i fjor.

SJEF: Daglig leder Hans Christian Furuseth i Farmasiet.
SJEF: Daglig leder Hans Christian Furuseth i Farmasiet. Vis mer

I tillegg er salget av reseptbelagte legemidler ni-doblet, og de har solgt 59 ganger så mye nesespray av merket Otrivin som de gjorde samme periode i fjor.

Likevel oppfordrer daglig leder Hans Kristian Furuseth det norske folk til å besinne seg.

- Det er ingen grunn til å hamstre. Vi får løpende påfyll av de fleste legemidler både i dag og gjennom helgen, skriver Furuseth i pressemeldinga.

NY HVERDAG: Med digitale verktøy har Theodor (13) mattetimen hjemme i stedet for på skolen. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- Kan bli global mangel

Anne Markestad, farmasøyt ved Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap i spesialisthelsetjenesten. Hun og kollega og overlege Per Wiik Johansen sier de er «bekymret», men ikke «svært bekymret» over legemiddelsituasjonen.

- Det jobbes med å få kjøpt inn mer legemidler, men dette er et globalt problem. Og det er en økende bekymring for legemiddellagre globalt, sier Markestad til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Norge har knapt legemiddelindustri innenfor egne grenser lenger. Svært mye av legemidlene eller råvarer til legemidler kommer fra India og Kina.

- India har nå stanset eksporten av en del legemidler for å sikre egen befolkning. Det er også økende usikkerhet om leveransene fra Kina, forteller Markestad.

Har gjort tiltak

Statens legemiddelverk har fått to midlertidige verktøy fra regjeringen for å kontrollere situasjonen:

Det er nedlagt forbud overfor legemiddelgrossistene mot eksport av kritiske legemidler. Foreløpig gjelder eksportforbudet bare lungebetennelses-vaksinen som Norge er i ferd med å gå tom for. Men det er innført meldeplikt for i alt 50 legemidler, slik at legemiddelverket kan overvåke lagerbeholdningen.

Videre har legemiddelverket fått fullmakt til å kontrollere distribusjonen av kritiske legemidler, innføre rasjonering hos grossister og apoteker, for å unngå hamstring. Foreløpig gjelder dette bare paracetamol (febernedsettende).

- Vi har bedt apotekene følge med på bevegelsene i innkjøpene, men nå har vi lovhjemmel til å begrense hamstring blant institusjonene. Bekymringen vår nå er at folk flest skal begynne å hamstre legemidler, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagbladet.

FOLKETOMT: Raadhuset Bar stenges og de ansatte permitteres. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!