Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Salget av Saga

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oljeselskapet Saga er skapt ved politiske beslutninger. Det er opprettet som en del av forvaltningen av den norske fellesformuen som oljerikdommen i Nordsjøen er. Dersom de rene markedskreftene hadde fått virke, ville Saga ikke eksistert. Selskapet har ikke vært best kvalifisert til å få de oppgavene som selskapet er blitt tildelt, men har fått dem innenfor rammene av en forvaltning som det var bred politisk enighet om.
  • Fellesformuen bør fortsatt forvaltes på grunnlag av en bred politisk enighet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har med få unntak utgjort det tyngste elementet i et slikt flertall, og ser ut til å kunne finne sammen i synet på hva som bør skje med Saga etter at Hydro har lagt inn sitt bud på selskapet og omkalfatret norsk oljepolitikk.
  • EØS-avtalen setter skarpe grenser for politiske føringer når det gjelder salg av et selskap som er notert på børsen. Vedtak som virker konkurransevridende og legger hindringer i veien for fri konkurranse om Saga, kan bringes inn for EØS-avtalens kontrollorgan. Det statlige Statoil og halvstatlige Hydro bør ikke gå inn i en budkrig som presser prisen opp. Slikt gjør heller ingen private selskaper som har samme hovedeier. Disse to selskapene bør i stedet samarbeide om et bud. Dette budet kan så bli utfordret av ett eller flere utenlandske selskaper. Når budrundene er over, blir det flertallet av Sagas eiere som bestemmer hvem de vil selge til blant de budgiverne som er kvalifisert til å drive på norsk sokkel.
  • I den lett kaotiske situasjonen som er skapt av Hydros bud på Saga som er på billigsalg, forsøker mange aktører å øve påvirkning. Noen vil hjelpe fram Statoil, andre vil stoppe statsoljeselskapet. Noen vil bidra til at Hydro blir størst og får privat eierflertall, mens andre vil hindre det.
  • Vi vil støtte en løsning der Statoil forblir det største oljeselskapet på sokkelen, samtidig som Hydro blir større, og der både arbeidstakernes kompetanse og de andre verdiene som er bygd opp i Saga, blir godt sikret for framtida.