Salget av ulovlige sigaretter til himmels

Etterspørselen etter billige sigaretter i Europa går til himmels, i takt med stadig høyere avgifter og med en bakgrunn av økonomisk og sosial krise i mange land.

DYRE: Når prisen på sigaretter stadig stilger på grunn av avgifter og lønna samtidig går ned, øker salget av ulovlige sigaretter i EU dramatisk. 
 
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
DYRE: Når prisen på sigaretter stadig stilger på grunn av avgifter og lønna samtidig går ned, øker salget av ulovlige sigaretter i EU dramatisk. Foto: NINA HANSEN / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I EU røykte man i 2011 mer enn 65 milliarder ulovlige sigaretter, ifølge en rapport som er lagt fram av tobakk-selskapet Philip Morris International. Av disse ble flere enn 12 milliarder røykt i Spania, Italia, Hellas, Portugal, Kypros og Malta. I Vest- og Mellom-Europa var forbruket til sammen på 36,5 milliarder ulovlige sigaretter.

Bare i Spania økte sigarett-smugling med 300 prosent fra 2010 til 2011. I Hellas femdoblet  forbruket seg fra 2008 til i fjor.

«Fellesmarked»
Rapporten er utarbeidet av revisjonsselskapet KPMG. Den sier også at EU-landene taper 11,3 milliarder euro i året i avgifter på smugling av tobakk.

Produksjon av sigaretter som lages ulovlig og så smugles inn i et annet EU-land, har steget fra nær null i 2006 til 15,7 milliarder i fjor. Tidligere gikk altså produksjonen til hjemmemarkedet, mens EU kommer stadig nærmere et «fellesmarked» for ulovlige sigaretter. Dette regnes som et nytt fenomen i det «svarte fellesmarkedet», hvor disse sigarettene selger med 50 til 70 prosent avslag.

Mafia
I april avslørte politiet i Italia sammen med Olaf, som er EUs organ for å bekjempe svindel og korrupsjon, et vidstrakt nettverk av smuglere med greiner i Spania, Tyskland, Slovakia, Hellas og Bosnia. Politiet tok beslag i 10 tonn sigaretter til en anslått verdi av 2 millioner euro. En av de arresterte hadde nære forbindelser til mafia-banden Camorra, som holder til i Napoli-området. Han ble arrestert i Hellas.

Krise og avgifter
Nær 34 prosent av alle smuglervarer som kommer inn i EU er sigaretter, ifølge EU-kommisjonen.

Prisen på lovlige sigaretter har steget kraftig i neste alle land i EU det siste tiåret, fordi stadig høyere avgifter er innført for å bekjempe røyking, bare ikke så mye som i Norge. Samtidig opplever flere land økonomisk og sosial krise, hvor millioner av mennesker må spare på utgiftene.