Salget av ulovlige sigaretter til himmels

Etterspørselen etter billige sigaretter i Europa går til himmels, i takt med stadig høyere avgifter og med en bakgrunn av økonomisk og sosial krise i mange land.

DYRE: Når prisen på sigaretter stadig stilger på grunn av avgifter og lønna samtidig går ned, øker salget av ulovlige sigaretter i EU dramatisk. 
 
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
DYRE: Når prisen på sigaretter stadig stilger på grunn av avgifter og lønna samtidig går ned, øker salget av ulovlige sigaretter i EU dramatisk. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I EU røykte man i 2011 mer enn 65 milliarder ulovlige sigaretter, ifølge en rapport som er lagt fram av tobakk-selskapet Philip Morris International. Av disse ble flere enn 12 milliarder røykt i Spania, Italia, Hellas, Portugal, Kypros og Malta. I Vest- og Mellom-Europa var forbruket til sammen på 36,5 milliarder ulovlige sigaretter.

Bare i Spania økte sigarett-smugling med 300 prosent fra 2010 til 2011. I Hellas femdoblet  forbruket seg fra 2008 til i fjor.

«Fellesmarked» Rapporten er utarbeidet av revisjonsselskapet KPMG. Den sier også at EU-landene taper 11,3 milliarder euro i året i avgifter på smugling av tobakk.

Produksjon av sigaretter som lages ulovlig og så smugles inn i et annet EU-land, har steget fra nær null i 2006 til 15,7 milliarder i fjor. Tidligere gikk altså produksjonen til hjemmemarkedet, mens EU kommer stadig nærmere et «fellesmarked» for ulovlige sigaretter. Dette regnes som et nytt fenomen i det «svarte fellesmarkedet», hvor disse sigarettene selger med 50 til 70 prosent avslag.

Mafia I april avslørte politiet i Italia sammen med Olaf, som er EUs organ for å bekjempe svindel og korrupsjon, et vidstrakt nettverk av smuglere med greiner i Spania, Tyskland, Slovakia, Hellas og Bosnia. Politiet tok beslag i 10 tonn sigaretter til en anslått verdi av 2 millioner euro. En av de arresterte hadde nære forbindelser til mafia-banden Camorra, som holder til i Napoli-området. Han ble arrestert i Hellas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer