- Salgsprosessen er ideologisk motivert

Advarer mot å gjøre Norsk laks "big in Japan".

BIG IN JAPAN: Cermaq holdt pressekonferanse mandag  i forbindelse med at Misubishi gjorde oppkjøp. Her John Hindar i Cermaq , sammen med Yutaka Kyoya. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BIG IN JAPAN: Cermaq holdt pressekonferanse mandag i forbindelse med at Misubishi gjorde oppkjøp. Her John Hindar i Cermaq , sammen med Yutaka Kyoya. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble mandag kjent at Japanske Mitsubishi byr 8,88 milliarder for det statlig kontrollerte fiskeoppdrettsselskapet Cermaq.

Næringspolitisk talsmann Geir Pollestad i Senterpartiet mener at salget viser at statens opphørssalg er i gang.

- Regjeringen har lagt opp til et ensidig nedsalg i statlig eide selskap, uten å ha en konkret plan om hvordan disse midlene skal brukes. Vi frykter at et salg vil føre til økt overskudd på statsbudsjettet som blir spredd utover ulike aksjeselskap på verdens børser. Det er viktig å beholde et nasjonalt eierskap til de selskapene staten sitter på. Denne salgsprosessen er veldig ideologisk motivert, sier Pollestad til Dagbladet.

- Kun en forsmak Pollestad er bekymret for at flere statlig eide selskap vil havne i hendene på utenlandske oppkjøpere.

- Dette er bare en forsmak på det vi har i vente. Å selge til utlandet kunne vært greit om staten hadde et behov for pengene, men i dette tilfellet trenger vi ikke pengene. Da kunne man beholdt eierskapet, og samtidig opprettholdt en statlig kontroll av driften, mener han.

Pollestad sier at frykten er at kompetansen som er bygget opp i næringen skal tas med til utlandet.

- Konsesjonene ligger der de ligger, men kompetansen kan bli tatt med ut av landet. På den andre siden kan man håpe at en ny eier vil bidra med ny teknologi, som tar utfordringene i oppdrettsnæringen på alvor, slik som lakselus. Men det vet vi ingen ting om før salget eventuelt blir en realitet, sier Pollestad.

Norge ut - Et salg av Cermaq vil bety slutten på statlig eierskap i oppdrettsnæringen. Hva vil dette bety for Norge?

- Vi har hatt en tradisjon i Norge for at fellesskapet har vært inne i firma som er knyttet til naturressursene våre. En del av laksen langs kysten vår går med dette salget fra å være en del av det norske felleskapet til å bli eid av Mitsubishi.

EN FORSMAK: Næringspolitisk talsmann Geir Pollestad i Senterpartiet sier salget av Cermaq kun er en forsmak på Regjeringens politikk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
EN FORSMAK: Næringspolitisk talsmann Geir Pollestad i Senterpartiet sier salget av Cermaq kun er en forsmak på Regjeringens politikk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Pollestad sier han gleder seg til at eiermeldingen skal bli behandlet på Stortinget, så de kan få en bred og samlet debatt om nasjonalt statlig eierskap.

- Det er ikke sikkert at det hjelper, men da får Stortinget sagt sitt og vi får utfordret regjeringen på våre innvendinger. Jeg har en oppfatning av at Mæland (næringsministeren red.anm.) har sikret seg flertallet hun trenger. Så tror jeg samtidig at det er viktig å ikke kjøre seg fast i at statlig eierskap er det eneste rette, sier han.

Skal redusere Regjeringen har ikke forsøkt å skjule sitt ønske om å kutte i antallet statlig eide bedrifter.

- Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, sier næringsminister Monica Mæland i en kommentar mandag morgen.

Nærings- og fiskeridepartementet er største eier i Cermaq, med en eierandel på 59,17 prosent. Deretter følger Folketrygdfondet med en eierandel på 6,38 prosent.

- Ikke prioritert Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbrusknæringens landsforening (FHL) er på ingen måte overrasket over at staten nå ønsker å selge seg ut av Cermaq.

- Det er ikke en prioritert offentlig funksjon å være eier i fiskerinæringen, sier Ystmark til Dagbladet.

Han understreker at FHL ikke har noen formening om eierskapene til de enkelte selskap.

- Men vi har heller ingen innvendinger mot utenlandske investeringer i norske selskap. Ulike norske investorer har investert i mange selskap i resten av verden. Vi som organisasjon er åpne for at også utenlandske selskap kjøper seg opp i Norge, sier Ystmark og legger til:

- Det viser at fiskerinæringen er attraktiv også i global sammenheng.

ATTRAKTIV NÆRING: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier det mulige salget viser at den norske fiskerinæringen er attraktiv, også i global sammenheng.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ATTRAKTIV NÆRING: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier det mulige salget viser at den norske fiskerinæringen er attraktiv, også i global sammenheng. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Han vil ikke uttale seg om det mulige oppkjøpet, men sier på generelt grunnlag at utenlandsk eierskap ikke er bekymringsverdig for fiskerinæringen i Norge.

- Driften vil skje langs norgeskysten, det er der konsesjonene ligger og den kan ikke flyttes, sier han.