Salgsstopp på Ikea-lampe etter at barn døde

Den populære lampa har solgt i 23 millioner eksemplarer.

SALGSSTOPP: Ikea har innført salgsstopp for Smila-lampene. Foto: Ikea
SALGSSTOPP: Ikea har innført salgsstopp for Smila-lampene. Foto: IkeaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingvar Kamprads Ikea er kanskje verdens mest kjente interiørkjede. Hvert eneste år selger de millioner av artikler på verdensbasis, og bare i Oslo har de to store butikker kort tid med bil fra sentrum.

Nå har Ikea innført global salgstopp av vegglampa Smila, etter en dødsulykke på et barnerom i Skottland.

- Det ble innført salgstopp på lampa umiddelbart etter at Ikea ble informert om ulykken, sier pressekontakt for Ikea i Norge, Kristian Willanger, til NRK.

Solgt i barneavdelinga Vegglampa har vært på markedet siden 1999, og har solgt i 23 millioner eksemplarer. Nå er denne ikke lenger å oppdrive. Lampa er også fjernet fra Ikea sine hjemmesider, men Ikea understreker at det er snakk om et salgstopp, ikke en tilbaketrekning.

- 26. april ble vi orientert av Trading Standards om at et av våre produkter kan ha vært involvert i dødsfallet til et 17 måneder gammelt barn i Skottland. 14. mai fikk vi bekreftet at produktet som var involvert, var en veggmontert «Smila Stjärna», sier kommunikasjonssjef i Ikea Norge, Jan Christian Thommesen, til Dagbladet.

Dette produktet ble solgt i barneavdelinga på Ikea, og var ment for barnerom. Ifølge Thommesen er få detaljer om dødsfallet frigitt.

Svært trist - Vi vet at barnet befant seg i en sprinkelseng. 27. mai stoppet vi alt salg av Smila-lamper. Den finnes i flere fasonger, men det er full salgsstopp i påvente av resultatene av granskingen i Skottland, sier kommunikasjonssjefen.

Han understreker at dette er en svært trist sak, og at Ikea gjør sitt beste for å hjelpe med etterforskningen som nå pågår.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Jan Christian Thommesen sier at Ikea har innført salgsstopp på lampa etter dødsfallet. Foto: Ikea
KOMMUNIKASJONSSJEF: Jan Christian Thommesen sier at Ikea har innført salgsstopp på lampa etter dødsfallet. Foto: Ikea Vis mer

- Den informasjonen vi sitter på tyder på at vegglampa har vært montert slik at barnet kunne ta tak i ledningen. Vi har ingen indikasjoner på at det var noe galt med selve lampa, sier Thommesen.

- Ledningen må monteres Inntil videre er lampa tatt bort fra hjemmesiden til Ikea, og alt salg er stoppet. Det er derimot ikke innført noen tilbakekalling av allerede solgte lamper.

Thommesen sier derimot at Ikea sin returrett gjelder. Du kan returnere en ubrukt lampe i originalemballasje med kvittering og få pengene tilbake eller en brukt lampe, med kvittering, og få en tilgodelapp.

- Dette kunne vært en hvilken som helst lampe, så det er ekstra viktig å følge monteringsmanualen. Alle ledninger, snorer og lignende er potensielle risikofaktorer. Ledningene må alltid festes skikkelig til veggen, sier han.

23 MILLIONER: Ikea har innført global salgsstopp på Smila-lampa, som har blitt solgt i 23 millioner eksemplarer. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
23 MILLIONER: Ikea har innført global salgsstopp på Smila-lampa, som har blitt solgt i 23 millioner eksemplarer. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer