SKIBBRUDDEN: Etter en 22-timers båttur ankom den skibbrudne mannen Marshalløyenes hovedstad Majuro. Han drev i land på den islolerte Ebon-atollen før helgen, og skal ha drevet rundt i Stillehavet siden september 2012.  AFP PHOTO / Hilary Hosia
SKIBBRUDDEN: Etter en 22-timers båttur ankom den skibbrudne mannen Marshalløyenes hovedstad Majuro. Han drev i land på den islolerte Ebon-atollen før helgen, og skal ha drevet rundt i Stillehavet siden september 2012. AFP PHOTO / Hilary HosiaVis mer

Salig av «Stayin' alive»

Den skibbrudne mannen som overlevde over et år i stillhavet ankom i dag hovedstaden Majuro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den forliste mannen, Jose Ivan Salvador Albarendo, som drev i land på Ebon-atollen i Stillehavet før helga ankom i dag Marshalløyenes hovedstad Majuro. Her skal han gjennomgå legesjekk.

Mannen hevder at han har drevet på havet siden den 24 fot store motorbåten hans fikk problemer utenfor den meksikanske vestkysten for over ett år siden.

Hører på «Stayin' alive» Saken ble først gjort kjent for verden da den norske antrologistudenten Ola Fjeldstad ga et intervju til AFP fredag.
Faren til den norske den norske antropologistudenten, Erik Gunhildrud, sier nå til TV 2 at han nylig snakket med sønnen på telefon om den spesielle opplevelsen.

- Den skipbrudne ble helt salig da han hørte musikk. Litt ironisk var det at «Stayin' alive» med Bee Gees var det første som ble spilt. Ellers skal Ole Paus ha falt i bedre smak enn Bob Dylan, sier Gunhildrud.

Fra El Salvador
Den skibbruddne mannen har via tolk fortalt at han kommer fra El Salvador, men at han har bodd i Mexico de se siste femten årene. Han skal ha vært reke og hai-fisker, og var på en fiske-ekspedisjon da vinden blåste dem ut av kurs.

Det var også en ung gutt på 15-18 år med på ekspedisjonen som døde etter få uker fordi han ikke klarte å få i seg rått fuglekjøtt, skriver AFP.

Innvandringsmyndighetene på Marshalløyene jobber nå med å komme i kontakt med mannens familie.

- Drakk skilpaddeblod Ifølge nordmannens gjengivelse av historien, hadde meksikaneren forklart at han hadde drevet til sjøs siden september 2012, altså i 16 måneder.

MÅ STØTTES:  Jose Ivan ankommer Majuro. Han trenger støtte for å gå, men smiler og vinker til de tusen tilskuerne som har ankommet for å beskue vår tids Robinson Crusoe. AFP PHOTO / Giff Johnson
MÅ STØTTES: Jose Ivan ankommer Majuro. Han trenger støtte for å gå, men smiler og vinker til de tusen tilskuerne som har ankommet for å beskue vår tids Robinson Crusoe. AFP PHOTO / Giff Johnson Vis mer

Nå sier Jose Ivan at han forlot hjemmet sørvest i Mexico 24. eller 25. desember 2012 - noe som vil si at han har drevet på havet i 13 måneder.

Ifølge Fjeldstads gjengivelse av historien, forklarte meksikaneren at han har overlevd igjennom å fange sjøfugl, fisk og skilpadder med hendene, samt å samle regnvann. I perioder uten regn, skal han ha overlevd ved å drikke skilpaddeblod.

En kamerat som var med på fisketuren, døde til havs for mange måneder siden, ifølge de første opplysningene. Det er ikke kommet nye opplysninger rund dette i det ferske intervjuet med Jose Ivan.

Ifølge Ola Fjeldstad var motoren fortsatt på båten da meksikaneren drev i land, men propellen var av.

Forkommen
Meksikaneren var forkommen, kledd i en fillete underbukse, og hadde langt hår og skjegg.

Han ga i går et kort intervju over et sprakende radiosamband, organisert av Marshall islands telecomunications authority (NTA), og sa at han lengter hjem.

- Jeg har det ikke bra
- Jeg vil hjem til Mexico, sier Jose Ivan, gjennom tolken Magui Vaca, ifølge AFP.

EBON-ATOLLEN: Ebon er den sørligste av Marshall-øyene og hjem til rundt 700 øyboere. Foto: NASA
EBON-ATOLLEN: Ebon er den sørligste av Marshall-øyene og hjem til rundt 700 øyboere. Foto: NASA Vis mer

Han ble i dag fraktet i en båt fra Ebon-atollen til hovedstaden på Marshalløyene, Majuro, der han skal gjennomgå en legesjekk.

- Jeg har det ikke bra. Jeg er så langt borte. Jeg vet ikke hvor jeg er, eller hva som har skjedd, sier han.

10000 KILOMETER: Fra Mexicos vestkyst til Ebon, den sørligste av Marshalløyene er det rundt 10000 kilometer. Meksikaneren har vært 400 dager til havs ifølge egen forklaring, noe som betyr at han må ha drevet i snitt 25 kilometer vestover hvert døgn.
10000 KILOMETER: Fra Mexicos vestkyst til Ebon, den sørligste av Marshalløyene er det rundt 10000 kilometer. Meksikaneren har vært 400 dager til havs ifølge egen forklaring, noe som betyr at han må ha drevet i snitt 25 kilometer vestover hvert døgn. Vis mer