BERØMMER SALMA: - Den kommer helt ferdig, og du kan spise den rå eller legge den på stekepanna, og den kan brukes på mange måter, sier hele Norges mat-dronning Ingrid Espelid Hovig. Her er hun under Salmas kokkekonkurranse under Gladmat-festivalen i Stavanger i 2011. Juryen besto av Ingrid Espelid Hovig, kokk Ørjan Johannessen, Eyvind Hellstrøm og Salma-sjef Trym Eidem Gundersen. Foto: Marie von Krogh
BERØMMER SALMA: - Den kommer helt ferdig, og du kan spise den rå eller legge den på stekepanna, og den kan brukes på mange måter, sier hele Norges mat-dronning Ingrid Espelid Hovig. Her er hun under Salmas kokkekonkurranse under Gladmat-festivalen i Stavanger i 2011. Juryen besto av Ingrid Espelid Hovig, kokk Ørjan Johannessen, Eyvind Hellstrøm og Salma-sjef Trym Eidem Gundersen. Foto: Marie von KroghVis mer

- Salma-laks har skapt seg en Mercedes-posisjon

Ingrid Espelid Hovig og stjernekokker som Bent Stiansen og Arne Brimi forsvarer salma-laksen mot kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bent Stiansen, stjernekokk og innehaver av luksusrestauranten Statholdergaarden i Oslo, deler ikke Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bangs syn på Salma-laksen som «standard, forferdelig oppdrettslaks».

Ja eller nei
- Esben Holmboe Bang sier at all oppdrettslaks er dårlig fisk, og hvis man tar det utgangspunktet, er det en annen diskusjon. Sier du nei til oppdrettsfisk, er det ikke interessant å spise oppdrettsfisk i det hele tatt. Det er en prinsippdiskusjon: Ja eller nei, sier han til Dagbladet.

Selv sier Bent Stiansen ja til oppdrettsfisk, blant annet fordi den skaffer mat og gir folk en næringsvei. Også næringa selv går ut mot Esben Holmboe Bangs oppfatning.

- Forsvarer kvaliteten på Salma at den er mye dyrere enn annen oppdrettslaks?

- Salma er svært dyktige til å markedsføre sitt gode kvalitetsprodukt. Denne laksen har målbare, bakteriologiske kvaliteter som som annen oppdrettslaks ikke har, sier han og forklarer at det går fire timer fra den slaktes til den er ferdig vakuumpakket.

«Mercedes-laks» Stiansen er ikke direkte sponset av Salmas produsent Salmon Brands, men derimot indirekte gjennom kokke-konkurransen Bocuse d'Or som han vant i 1993, og organisasjonen Bocuse d'Or Winners.

- Du kan sammenligne det med Mercedes Benz. Det er et godt produkt, men de er også utrolig dyktige til å si at det er en god bil. Salma har skapt seg en Mercedes-posisjon innen oppdrettslaks-segmentet.

- Hva tror du er Esben Holmboe Bangs motivasjon for å angripe Salma såpass hardt?

- Han irriterer seg vel over at Salma er dyrere enn annen oppdrettslaks av tilsvarende kvalitet, sier Bent Stiansen til Dagbladet.

Skryt fra Ingrid
Ingrid Espelid Hovig, landskjent fra Fjernsynskjøkkenet på NRK, synes salmalaksen er «fantastisk god». Hun har vært jurymedlem i Salma Chef-konkurransen, sammen med blant andre stjernekokken Eyvind Hellstrøm.

- Den kommer helt ferdig, og du kan spise den rå eller legge den på stekepanna, og den kan brukes på mange måter, sier hun.

- Hva synes du om kritikken til Esben Holmboe Bang, som synes den er «standard, forferdelig oppdrettslaks»?

- Det kommer flere og flere folk i verden, og hvis vi skal sørge for at alle får mat, må vi satse på oppdrett, sier hun til Dagbladet.

- Fint å kritisere
Også Arne Brimi stiller seg kritisk til innvendingene mot oppdrettslaks.

 - Det er blitt en greie at det er så fint å kritisere oppdrettslaks, fordi da får man oppmerksomhet. Men det blir altfor svart-hvitt å si at det er galt å bruke laks. Mange norske kokker bruker oppdrettslaks, kokker og stjernerestauranter over hele verden bruker norsk oppdrettslaks, og er stolte over det. Norske kokker har høy status, og det er først og fremst laksen som har løftet norske kokker opp og fram. Og folk skal ha mat på bordet, sier han til Dagbladet.

Glad i Salma
Brimi synes likevel det er viktig å ha en god balanse mellom oppdrettslaks og villaks, og å ta vare på villaksen. Også han er glad i Salma.

- Jeg er ikke spesielt opphengt i Salma, men det er et flott produkt. Jeg kommer til å fortsette å kjøpe både den og annen laks.
Brimi kan ikke huske å ha tatt i mot betaling for å promotere norsk fisk, men deltok på Bocuse d´Or sammen med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen den 30. januar.

- Jeg ble spurt om jeg kunne ta to timer der, og det gjorde jeg for fellesskapet. Jeg lagde både laks og kveite, sier han til Dagbladet.

- Føler seg trygg Heller ikke TV2-kokk Wenche Andersen er enig i Esben Holmboe Bangs kritikk mot salma-laks, som hun synes smaker bra.

- Jeg forstår veldig godt det Holmboe sier, men kjøper salma-laks med større glede enn de veldig rimelige filetene som ligger i butikken, sier hun. Andersen tror at prisen på salmafiletene kanskje ikke er så høy i forhold til annen laks, hvis man tar hensyn til at mye går bort hvis man kjøper fisk med skinn og bein.

- Han mener også at oppdrett ødelegger miljøet?

- Vi har godtatt at vi har oppdrettsfisk, og det er en viktig næring for Norge. Jeg føler meg trygg på at de driver etter retningslinjene, sier Wenche Andersen.

Trym Eidem Gundersen, som er direktør for Salmon Brands, sier til Dagbladet at han oppfatter at kritikken fra Esben Holmboe Bang handler om oppdrettsnæringa generelt, og ikke om Salma.

Markedsdirektør i Børge Grønbech i Norges sjømatråd sier dette om sponsingen:

- Norges sjømatråd sponsing av norske kokker er svært begrenset. I første omgang omfatter dette et folkehelsearbeid der vi i tråd med helsemyndighetenes råd jobber for å øke konsumet av sjømat hos befolkningen. I dette arbeidet er det ikke vårt mål å løfte fram enkelte arter eller produkter løftet fram eller foretrukket, det er inspirasjon og matglede for folk flest som står i fokus. Dette gir ikke grunnlag for å så tvil rundt disse og andres kokker integritet.

Les også matskribent Yngve Ekerns kritikk av kokkene som sponses.

VINNER: Bent Stiansen er ikke direkte sponset av Salma, men derimot indirekte gjennom kokke-konkurransen Bocuse d'Or som han vant i 1993, og organisasjonen Bocuse d'Or Winners. På bildet lager han ikke Salma-laks, men seifilet på mandelpotetpuré. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VINNER: Bent Stiansen er ikke direkte sponset av Salma, men derimot indirekte gjennom kokke-konkurransen Bocuse d'Or som han vant i 1993, og organisasjonen Bocuse d'Or Winners. På bildet lager han ikke Salma-laks, men seifilet på mandelpotetpuré. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer