Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Salman løfter blikket

Salman Rushdies særegne, søvnige blikk er borte. En øyeoperasjon har for alltid forvandlet den engelske forfatterens ansiktsuttrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borte er de tunge øyelokkene og det halvt overlegne, halvt sovende blikket. I stedet er det en våken, årvåken og smilende Rushdie som ser verden i øynene.

Ikke utmattet

De som har trodd at de halvåpne øynene gjenspeilet utmattelse på grunn av fatwaen, må tro om igjen. Grunnen til at forfatteren ikke har sett særlig opplagt ut, er en øyelidelse som har gjort øyelokkene hans gradvis tyngre. Rushdie har rett og slett hatt trøbbel med å holde øynene åpne. Nå er han operert, og operasjonen var vellykket.

Ikke se

- Hvis jeg ikke hadde tatt denne operasjonen, ville jeg om noen år ikke kunnet ha øynene åpne i det hele tatt, har Rushdie sagt, ifølge The Sunday Times.

Han understreker at han ikke har tatt operasjonen av kosmetiske årsaker.

- Jeg er forlengst over behovet for å forbedre utseendet mitt. Jeg led av ptosis, med stum -p, understreker han. - Ptosis betyr 'falle ned', legger han til overfor The Sunday Times.

Var for feig

Det er lenge siden senene som holder Rushdies øyne åpne, begynte å bli svake. Og det er lenge siden leger anbefalte ham å operere øynene. Men Salman Rushdie - som ikke regnes som særlig fryktsom - var for feig.

- Jeg feiga ut, rett og slett, sier Rushdie, som til slutt måtte gi tapt. Daglig hodepine og en økende skjevhet i ansiktet tvang ham opp på operasjonsbordet.

Kjøpte dyr parykk

At Rushdie vet når det er på tide å gi seg, illustreres av historien om den gangen han kjøpte parykk for mange tusen pund for å kunne bevege seg fritt i Londons gater.

- Da jeg kom ut av bilen i Knightsbridge, begynte folk rundt meg å le. 'Se, der er Salman Rushdie med parykk', ropte de, forteller Salman Rushdie til The Sunday Times.

FØR OPERASJONEN:</B> Hvis ikke Salman Rushdie hadde gjennomført øyeoperasjonen, ville han til slutt mistet synet.