Salman tror han endelig er en fri mann

LONDON/NEW YORK/OSLO (Dagbladet): I ni år har den britiske forfatteren Salman Rushdie levd med en dødsdom hengende over hodet. Nå tror han det religiøse påbudet om å drepe ham er opphevet. I går feiret Rushdie friheten med champagne sammen med kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser ut som om det er over. Det betyr alt, det betyr frihet, sa Rushdie seint i går kveld.
- Jeg snakket med Rushdie i går kveld. Han var overstrømmende lykkelig, og sa at saken var løst. Han feiret med champagne med sin kone, sier Rushdies norske forlegger William Nygaard til Dagbladet.

Khomeinis dom

Nygaard ble skutt og livstruende skadet i 1993. Alt tyder på at attentatet hadde forbindelse med Rushdies dødsdom, som i en periode også omfattet den britiske forfatterens forleggere. William Nygaard var - og er - en av dem.

Siden Irans tidligere leder, ayatolla Khomeini utstedte dødsdommen - fatwaen - har Rushdie levd med sikkerhetsvakter rundt seg 24 timer i døgnet, i konstant frykt for sitt eget liv. Det var boka «Sataniske vers», som mange muslimer oppfatter som blasfemisk, som førte til dødsdommen.

Ingen belønning

Det var i et møte i går mellom den britiske utenriksministeren Robin Cook og hans iranske kollega Kamal Kharrazi i går kveld at Irans regjering fordømte dødsdommen.

- Irans regjering tar avstand fra enhver belønning i den forbindelse. Vi støtter det ikke, sa Kharrazi etter møtet med Cook.

Det er Khorda-stiftelsen som har utlovet belønningen på 16 millioner kroner til dem som dreper Salman Rushdie. Stiftelsen er halvoffisiell, og Sigmund Strømme i Rushdie-foreningen i Norge mener at det at Irans regjering nå så klart tar avstand fra fatwaen betyr at det heller ikke eksisterer noen belønning.

Ledende britiske muslimer svarte i går ikke på spørsmål om Rushdie fortsatt bør drepes. De slår imidlertid fast at fatwaen fortsatt står ved lag, og det betyr at muslimer har lov å drepe ham.

Gjeninnføring av diplomatiske forbindelser mellom Iran og Storbritannia blir av britiske kommentatorer sett på som et bevis for at de moderate kreftene i Iran nå har kontroll.

Moderate

President Mohammed Khatami, som har sagt at «Rushdie-affæren nå er helt over» og utenriksminister Kamal Kharrazi regnes som moderate politikere.

Britene håper på normale handelsforbindelser med Iran, og at den nåværende regjering kan bli en samarbeidspartner i det urolige Midtøsten på lengre sikt. Både britene og amerikanerne er interessert i å ha bedre forbindelser med Iran på grunn av den vanskelige naboen Saddam Hussein i Irak.