Salme ved reisens slutt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen Stoltenberg har et bunnsolid flertall i Stortinget. Likevel er enkelte politikere i denne koalisjonen ivrige etter intimt samvær med Kristelig Folkeparti. Kulturminister Trond Giske er den som har gått lengst i denne leken. Hans tilnærming har tidvis hatt karakter av politisk petting. Men også statsminister Jens Stoltenberg har gitt uttrykk for at KrF kan være aktuell som samarbeidspartner for den rød-grønne regjeringen en gang i framtida. Sp-leder Åslaug Haga er mer tvetydig. I et intervju i Dagbladet i går sa hun at en tilnærming til KrF må bygge på at kontantstøtten fredes. Haga virket ikke spesielt begeistret over muligheten for å dele makt med Dagfinn Høybråten.

En slik holdning har vi forståelse for. Det rød-grønne samarbeidet startet som et prosjekt med et klart mål: Å feie vekk den høyreorienterte Bondevik-regjeringen. Det lyktes det tre partiene med. At Kjell Magne Bondevik nå er frilans fredsmekler, har knapt endret noe politisk. Under Dagfinn Høybråtens ledelse er KrF blitt enda tyngre og mørkere i tonen. Oppslutningen om partiet er synkende. Kanskje nærmer vi oss tidspunktet hvor noen kan synge en salme ved reisens slutt.

Kristelig Folkeparti er historisk en fraksjon av Venstre før bevegelsen ble splittet i tre partier. Det er den kulturkonservative reaksjonens parti. Konsekvent bakstreversk i alle verdispørsmål, men samtidig åleglatt i kompromissets kunst. Som politiker var Kjell Magne Bondevik tidvis så rund at han liknet en ball. Dessverre er det dette som kjennetegner KrF. Partiet er blitt et veikryss der påtatt gudelighet forenes med et intenst maktbehov og ærbødighet for pengemakten.

Å invitere dette partiet til å dele regjeringsmakt, har bare verdi hvis politikk er et regnestykke om mandater på neste storting. Hvis politikk er å drive gjennom frigjørende reformer, er det best å parkere Dagfinn Høybråten og KrF og på den måten bidra til at de går ut på dato. Norge styres best uten Høybråten, KrF eller kontantstøtten.