Salmonella-biff på avveie i Oslo

Rundt 200 kilo salmonella-infisert oksekjøtt er på avveie i Oslo etter et tyveri fra Oslo Havn i helga. Næringsmiddelmyndighetene frykter at kjøttet finner veien til butikker og restauranter i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøttet kom til Norge med et parti på 20 tonn biffkjøtt fra Australia. En rutinekontroll avdekket at partiet var smittet med salmonellabakterien «Reading». Containeren med det fryste kjøttet ble satt til side på et ubevoktet område på Filipstad-kaia i Oslo, før det skulle destrueres. I helga har uvedkommende brutt plomberingen på containeren og forsynt seg med omlag 200 kilo kjøtt.

Kan gi alvorlige sykdommer

- Salmonella-infisert kjøtt er farlig hvis det ikke behandles riktig. I de fleste tilfeller gir det milde reaksjoner, som diaré, kvalme og vekttap. Men det kan også føre til mer alvorlige sykdommer for dem som spiser kjøttet, blant annet kroniske lidelser og i enkelte tilfeller invaliditet, sier byvetrinær Helge Skjelkvåle i Helsevernetaten i Oslo til Dagbladet.no.

- Hvem får tilbud om å kjøpe kjøttet?

- Hvor kjøttet som er stjålet blir av, vet vi ikke, men vi kjenner til at smuglerkjøtt tilbys restauranter og dagligvareforretning, sier Skjelkvåle.

Han advarer folk mot å kjøpe kjøtt utenom de godkjente salgskanalene. Det stjålne kjøttet var pakket i 20-kilospakker. Eskene bærer et blått ovalt stempel med merket «239». Dette stempelet står både på utsiden og innsiden. På eskene står det også «Northern Cooperative Meat Co. Ltd. Casino NSW Australia».

Dårlig vakthold

Tyveriet er anmeldt til politiet. Når det skjedde er ikke sikkert, men trolig en gang i helgen. Ifølge Helsevernetaten var det Grieg Transport AS som importerte containeren til Norge.

Området på kaia i Oslo er åpent, men det voktes av vektere. De sirkulerer på kaiene og er innom de fleste stedene to til tre ganger om natta.

Det er ikke første gang det er stjålet matvarer fra containere i Oslo.

- Vaktholdet på kaia i Oslo er for dårlig, og det er et problem vi har påpekt flere ganger, sier byvetrinæren.

Han håper at vaktholdet vil bli bedre når den nye kontrollstasjonen til næringsmiddeltilsynet står ferdig en gang i løpet av første halvår neste år.