Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Salmonella i drikkevannet

Om lag tre hundre personer på Herøy, Sunnmøre, skal være smittet av salmonella-bakterien. Dette er det verste bakterieutbruddet her til lands på flere tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er påvist salmonellabakterier i drikkevannet, og det er trolig dette som er årsaken til bakterieutbruddet, sier kommunelege på Herøy Petter Wetterberg.

Vannet stammer trolig fra en usikker reservevannskilde i Bergsøy Vasslag.

Symptomene på sykdommen er først og fremst diaré og oppkast, i noen tilfeller kombinert med høy feber.

- Det er helt uakseptabelt at dette vannet gikk urenset ut i kranene til folk, og soleklart i strid med forskriftene, sier Wetterberg.

Det fryktes nå at smitten skal ha spredd seg til til et hundretalls båter og fiskemottak. De aktuelle båtene har mottatt is eller vann på Herøy. Eventuell fangst eller fiskeprodukter som har vært i kontakt med is eller vann fra Herøy, bør ikke spises før det er foretatt kontroll. Fiskeridirektoratet er nå i gang med en omfattende varsling av båtene.

Legen har til nå diagnostisert 25 syke, to av dem ble innlagt på sykehus.

Bakterien er hardfør og overlever både frysing og tørking. Øvre overlevelsestempratur regnes som 57 grader, det blir likevel anbefalt å koke vann i flere minutter. Sykdommen kan sitte i kroppen fra noen dager til flere uker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media