Salmonella i First Price-salami

Salmonella-kilden kan være funnet. NorgesGruppen har trukket produktet fra butikkhyllene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet sjekker blant annet ut First Price dansk salami i jakten på kilden til salmonella-smitten som til nå har gjort 35 personer syke, melder avisa Østlendingen.

Mattilsynet har funnet bakterien i matrester i et kjøleskap på sykehjemmet Tjønnmosenteret i Tynset, der tre beboerer er smittet.

- Det er flere produkter vi går etter, og salami-produktet er ett av de, sier avdelingsdirektør Stein Ivar Ormsettrø i helse- og hygieneavdelingen ved Mattilsynet til Dagbladet.no.

- Vi har foreløpig ikke sikre nok data til å peke på en bestemt matvare, understreker han.

Fjernet salamien på eget initiativ

Men mistanken er sterk nok til at NorgesGruppen, som distribuerer salamien, trakk produktet fra markedet i går.

- Vi er i tett dialog med Mattilsynet i salmonellasaken, og er informert om funnet i denne åpnede pakken hos en syk person, opplyser Per Roskifte, konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, til Dagbladet.no.

Det er Grilstad Fabrikker i Trondheim som produserer salamien, får Dagbladet.no bekreftet fra administrerende direktør Torbjørn Rønning.

Ifølge ham har selskapet på eget iniativ fjernet salamien fra butikkhyllene.

Salmonella i First Price-salami

- Dette har vi tatt ut av butikkene på grunn av mistanken, for å være sikker på at vi ikke bidrar til problemet, sier Roskifte.

- Vi har forstått alvoret i situasjonen, men Mattilsynet undersøker flere forskjellige produkter, ifølge konserndirektøren.

Serverer ikke mer salami

Kokken ved sykehjemmet fikk torsdag kveld bekreftet at bakterier ble funnet i en åpnet pakke med First Price-salami.

- Mattilsynet lokalt bekreftet overfor meg at det er konstatert salmonella i en åpnet pakke med First Price salami fra vårt kjøkken som ble analysert, sier kokk Ivar Granli til Dagbladet.no.

Han samlet umiddelbart inn alle typer salami ved Tjønnmosenteret for å forhindre nye tilfeller.

Smitte over hele landet

Takket være kokken fikk Mattilsynet også tilsendt en uåpnet pakke med salami fra sykehjemmet. Men resultatene fra analysene vil ikke være klare før om noen dager.

Ormsettrø er klar på at smitten kommer fra en matvare og ikke kan være resultat av dårlig hygiene.

- Alt tyder på at det er smitte i en matvare som er solgt over store deler av landet, siden folk i 25 ulike kommuner er smittet, sier han.

Mattilsynet benektet i går overfor Østlendingen at de hadde gitt grossisten ordre om å fjerne pålegget.

Han sier at mistenken må være sterk nok før Mattilsynet kan iverksette slike tiltak.

Distriktskontoret til Mattilsynet i Nord-Østerdal hadde lørdag fått munnkurv av tilsynet sentralt.

- Jeg har fått beskjed om å ikke uttale meg om denne saken, sier distriktssjef Ingrid Reitan, som heller ikke har lov til å gi en begrunnelse.

NorgesGruppen omfatter butikkjedene Meny, Joker, Ultra, Kiwi, Centra og leverer i tillegg til svært mange kantiner, hoteller og institusjoner.

TOMME BUTIKKHYLLER: Ikke mer First Price dansk salami å få kjøpt som følge av salmonellamistanken.
TRAKK SALAMIEN: Konserndirektør Per Roskifte i NorgesGruppen ønsker ikke å bidra til at flere blir smittet og har på eget initiativ trukket tilbake produktet.
FANT SMITTE: Mattilsynets Stein Ivar Ormsettrø bekrefter at den danske salamien er mistenkt som kilde til salmonella-smitten.