Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Salmonella i ICA-kjøttdeig

Trekkes tilbake fra 49 butikker i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): ICA-kjeden har slått salmonella-alarm og trekker tilbake kjøttdeig fra 49 dagligvarebutikker over hele Sverige. Kjøttdeig er av de mest hamstrede kjøttvarene når nordmenn drar over grensen på harryhandel.

Ifølge Aftonbladet er kjøttdeigen produsert ved ICAs anlegg i Västerås, med kjøtt fra Irland som råvare. Den salmonella-smittede kjøttdeigen er solgt i 1,6 kilos pakninger, og har 17. november som siste forbruksdato. Partiet er på 2200 kilo.

Her er listen over alle butikkene som har solgt salmonella-kjøttdeig.

- Vi advarer alle mot å spise kjøttdeigen, og ber kundene om å levere varene tilbake til butikkene, sier kvalitetssjef Niklas Waren i ICA til Aftonbladet.

Salmonella-smitte ble oppdaget ved en lovbestemt rutinekontroll. Like etter ble hele fabrikken rengjort.

Kjøttdeig som blir stekt godt, skal normalt ikke være farlig for mennesker selv om det er blitt med salmonella over fra kjøttråvarene. Bakteriene overlever ikke varme over 60-70 grader.

Salmonella kan gi kraftig diare, og være direkte livstruende for barn.

Ikke i norske butikker

 KONTROLL:  En rutinekontroll avdekket salmonella i ICA-kjøttdeig produsert i Västerås på råvarer fra Irland. Arkivfoto: Scanpix.
KONTROLL: En rutinekontroll avdekket salmonella i ICA-kjøttdeig produsert i Västerås på råvarer fra Irland. Arkivfoto: Scanpix. Vis mer

I Sverige selger ICA-butikker kjøttdeig under eget ICA-merke. Det er 49 av de 1200 svenske ICA-butikkene som har solgt salmonella-smitte ICA nötfärs.

-Vi selger ikke svensk kjøttdeig i våre norske butikker. Her er alt norskprodusert under varemerkene til Gilde, Spis eller Euroshopper, og våre leverandører bruker norske råvarer, opplyser informasjonssjef Terje Gulbrandsen i ICA Norge til Dagbladet.no.

Spis, som er konkurrent til Gilde, produserer også Euroshopper  kjøttdeig for ICA.

ICA er største dagligvarekjeden i Sverige med om lag 35 prosent av markedet. I Norge har ICA om lag 20 prosent markedsandel.

Hele Norges coronakart