Salmonella mot kreft?

Den fryktede salmonella-bakterien ser ut til hindre kreftsvulster i å vokse. Det viser en rapport fra Yale Universitet i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når vi gir salmonella til mus som har kreftsvulster, begrenses kreften i over 90 prosent av tilfellene, sier David Bermudes i forskerteamet på Yale til CNN.

Forskerne ga musene menneskelige kreftsvulster. Deretter fikk musene genmodifisert salmonella. Bakteriene angrep kreftsvulstene, formerte seg inni dem, og bremset veksten.

- Vi kan forlenge musenes liv betraktelig ved å sprøyte denne bakterien inn i dem, sier Dr. John Paweleck.

I følge CNN er Dawn Willis i den amerikanske kreftforeningen positiv til forskningsresultatene.

- Idéen om å drepe kreftsvulster med sykdomsframkallende bakterier uten å ødelegge normale celler, er unik, sier Willis til CNN.

Forsøk på mennesker?

Forskerne vet ennå ikke hvordan salmonella-bakteriene virker. De planlegger likevel å søke om å få begynne forsøk på mennesker i 1999. Et naturlig spørsmål er om ikke forsøkspersonene vil dø av matforgitning og ikke av kreft. Svaret er trolig nei. Forsøksdyrene på Yale ble nemlig ikke matforgiftet.

For mens naturlige salmonella-bakterier ødelegger alle typer celler, angriper de genmodifiserte bakteriene bare kreftceller.

- Dette er en veldig spesiell bakterie. Du vil aldri finne den i rå kylling, sier Willis til CNN. Hun minner imidlertid om at forsøk på mennesker kan få helt andre resultater enn forsøk på mus.

Det vil trolig ta opptil 15 år før en eventuell salmonella-kur er i bruk.