SKUMMELT FOR HJERTE OG BLODTRYKK:  Ikke sunt å få i seg mer enn fem gram salt om dagen, sier helsemyndighetene. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.
SKUMMELT FOR HJERTE OG BLODTRYKK: Ikke sunt å få i seg mer enn fem gram salt om dagen, sier helsemyndighetene. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.Vis mer

Saltalarm: vi spiser dobbel dose

Nå kommer saltmerking av kjøtt og fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter er blant de skjerpede kravene som skal innføres for mat med nøkkelhullsmerket.

De nye nøkkelhullkravene omfatter også strengere grenser for innholdet av fullkorn og mettet fett, skriver NRK.

- Om noen få uker sender vi ut på høring et forslag om strengere regler for nøkkelhullmerking. Der blir saltinnholdet noe av det viktigste, forteller seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet til NRK.

Innføres neste år Forslaget til nye regler blir lansert i hele Norden i løpet av oktober. Etter en tre måneders høringsfrist skal forslaget også vurderes av EU-kommisjonen, før det trer i kraft om et års tid.

Hittil har det vært vanskelig å klassifisere saltinnholdet i denne typen matvarer korrekt, og dermed har saltet ikke vært en del av nøkkelhullforskriften for disse varegruppene.

- Nå har vi funnet fram til måter å gjøre dette på. De nye kravene vil øke nytteverdien av nøkkelhullet betraktelig, sier Lødrup.

Forbrukerrådet positiv Nøkkelhullmerking av sunnere matvarer ble innført i Norge for fire år siden.

Fagdirektør Gunstein Instefjord for mat og handel i Forbrukerrådet er positiv til de varslede endringene.

- Dette vil gjøre merkeordningen enda bedre. Det er viktig at nøkkelhullet er noe produsentene skal strekke seg etter, sier han til NRK.

Ifølge Helsedirektoratet spiser nordmenn i gjennomsnitt 10 gram salt per dag, noe som er dobbelt så mye som helsemyndighetene anbefaler. Får du i deg for mye salt, øker risikoen for høyere blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

(NTB).