Salten politidistrikt avblåste trusselen over en time før alle andre: En misforstålse, sier politidirektøren

Alle fikk samme instruks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en overraskende melding som kom fra Salten politidistrikt like før klokka 17.00 i ettermiddag.

«PST har nedgradert trusselsituasjonen til nivået før iverksettelsen av skjerpet beredskap. Salten Politidistrikt avvikler beredskapstiltakene.» meldte politidistriktet på Twitter.

Det eneste problemet var at justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård hadde innkalt til en pressekonferanse i Regjeringskvartalet klokka 18.00 i kveld der de skulle informere om det samme.

En misforståelse Dagbladet var like etterpå i kontakt med Salten politidistrikt.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått beskjed om å avvikle beredskapstiltakene våre og henviser til Politidirektoratet til ytterligere opplysninger, sier politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt til Dagbladet.

Han sa også at meldinga deres bare gjelder for deres distrikt.

Meldinga gjelder imidlertid for hele landet, noe justisministeren, PST-sjefen og politidirektøren kunne bekrefte på pressekonferansen.

- Jeg hadde et telefonmøte med alle politidistriktene før pressekonferansen, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet.

- Ga du da informasjon til alle om at beredskapstiltakene i forbindelse med det økte trusselnivået skulle oppheves?

- Ja, alle distriktene fikk den samme beskjeden, og meldingen gikk ut på vårt system.

- Var det meningen at Salten politidistrikt skulle gå ut med denne meldingen over én time før alle andre?

- Nei, det var helt klart en misforståelse, men gitt den situasjonen vi er i nå, så får de være tilgitt, sier Humlegård.

Han benyttet også anledningen til å rose den raske oppbemmaningen politiet har gjort. Både Anundsen og Humlegård forteller at de allerede har satt i gang en evaluering av de tiltake som ble satt i verk etter trusselen ble gjort kjent.

Redusert trussel - Det har vært en løpende utvikling den siste uka, og det er ikke noe distinkt forskjell fra i går til i dag, men det har vært en gradvis reduksjon i trussebildet, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland, og redegjorde for at trusselnivået nå er nedjustert.

- Vi går ikke inn og lager hypoteser om hvorfor vi mener trusselen er redusert, men det samlede informasjonsbildet sier at dette ikke kommer til å skje.

Myndighetene valgte forrige torsdag å gå offentilg ut med trusselen, blant annet fordi de mente økt beredskap kunne virke avskrekkende på eventuelle terrorister. Hun sier de aldri får vite om den vurderingen kan ha avverget en terroraksjon, som ifølge opplysningenekulle skje i løpet av få dager, men som verken var verifisert eller videre spesifisert.

- De innledende undersøkelsene styrket troverdigheten, og forrige torsdag utløp fristen seg. Derfor iverksatte vi en rekke forebyggende sikkerhetstiltak. At de var så synlige, var én av grunnene til at vi valgte å opplyse, sa Bjørnland.

MISFORSTÅELSE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård gjorde det klart at Salten politidistrikt ikke skulle gå ute med opplysningene om at trusselen var avblåst før alle andre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MISFORSTÅELSE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård gjorde det klart at Salten politidistrikt ikke skulle gå ute med opplysningene om at trusselen var avblåst før alle andre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer