Salve mot hudkreft

Pasienter med hudkreft har gode utsikter til å bli friske etter behandling med en norskutviklet salve. Produktet skal markedsføres internasjonalt neste år, og utprøves som legemiddel for psoriasis, vorter og kviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tradisjonelt har kirurgi eller strålebehandling vært den vanlige behandlingsformen for hudkreft. Ifølge avisa Nordlys har kliniske forsøk på 52 ulike universitetsklinikker i 12 europeiske land vist at den norske nyutviklede metoden gir bedre resultater.

Lys og kjemi

Salven inneholder et stoff som bare hoper seg opp i kreftcellene, og ikke i de normale cellene. Behandlingen går ut på å smøre salven på hudkreftrammede områder, vente tre timer, og deretter belyse området med rødt lys fra ombygde teaterlyskastere. Resultatet skal være at syke celler ødelegges, men ikke de friske. Bivirkningene av behandlingen er at det svir når de syke områdene belyses.

3000 pasienter har prøvd ut salven under de kliniske forsøkene som konkluderer med at 90 prosent av hudkrefttilfellene kan leges. Produktet kan ikke brukes ved føflekk-kreft.

(NTB)