Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saman (38) døde under redningsaksjonen. Nå hylles han som helt

- Det har påvirket oss alle, sier dansk dykkerinstruktør.

DØD: Marinejegeren Saman Kunont døde i natt da han jobbet i grotten hvor fotballaget har vært fanget siden 23. juni. Foto: Twitter / Rungroj Yongrit / EPA / NTB scanpix
DØD: Marinejegeren Saman Kunont døde i natt da han jobbet i grotten hvor fotballaget har vært fanget siden 23. juni. Foto: Twitter / Rungroj Yongrit / EPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot kveld i Thailand, og redningsmannskapene kjemper en desperat kamp mot klokka for å få reddet guttene som er innesperret i en grotte i Thailand.

Den dramatiske situasjonen i Thailand har krevd sitt første offer: En tidligere marinejeger, 38 år gamle Saman Kunont, døde mens han jobbet i grotta. Dette har myndighetene i landet bekreftet.

Han omkom som følge av oksygenmangel, da han gikk tom for oksygen 1,5 kilometer fra overflaten.

Kunont går også under navnet Kunan og Gunan i flere andre medier.

Sjokknyheten om at 38-åringen, som hadde meldt seg frivillig til å hjelpe guttene i grotta, er død, har ført til en trykket stemning blant resten av redningsarbeiderne, melder NTB.

- Det har påvirket oss alle negativt at en frivillig dykker mistet livet, sier den danske dykkerinstruktøren Ivan Karadzic til nyhetsbyrået Ritzau.

- Nådeløse forhold

«Grusomt», sier nestleder av det britiske grotteredningsteamet, Bill Whitehouse, til nyhetsbyrået PA.

- Det viser hvor farlig redningsaksjonen er, sier han og legger til:

- Det er nådeløse forhold. Dersom noe går galt, så kan du ikke bare komme opp til overflaten.

Medlemmer av militæret, ledet av en buddhistmonk, fraktet fredag den flaggkledte kista med den omkomne i prosesjon ut til Mae Fah Lung-flyplassen. Derfra ble han fraktet hjem til sin hjemby i Roi Et-provinsen.

Omtrent samtidig ble det sluppet en video av Kunan, som rett før avreise til grotta tidligere denne uka kom med følgende løfte: «Vi skal få barna hjem».

Videoen er, sammen med et klipp av Kunan inne i grotta, den siste offentlige uttalelsen dykkeren kom med. Nå hylles han som helt i både sosiale og etablerte medier.

Plasserte oksygentanker

- Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokka to i natt, sier viseguvernør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorps fredag.

De mange redningsarbeiderne som har vært i grotta har tæret på oksygennivået. Oksygennivået i guttenes kammer er nede på 15 prosent. Et normalt nivå skal være på rundt 21 prosent, skriver The Guardian.

Kunont døde i «kammer tre», skriver den britiske avisa.

Han var på vei tilbake etter å ha plassert oksygentanker langs ruta inn til grotta, som er på rundt 3,2 kilometer. Det er slik redningsarbeiderne jobber for å øke oksygennivået i grotta.

Sanpon Kaewrai, fra beredskapsdirektoratet, sier til NRK at Kunont presset kroppen sin så mye at han kollapset.

- Han hadde ikke den beste allmenntilstanden og var også blitt syk, sier Kaewrai.

«Vi skal få barna hjem»

En video som Kunont tok av seg selv rett før han gikk ombord i flyet fra Bangkok og sluttet seg til redningsoperasjonen ved Tham-Lung-grotta, har kommet fram på nettet, melder The Guardian.

- Jeg er på Suvanahabhumi flyplass og venter på å stige ombord i flyet for å slutte meg til redningsaksjonen i Chiang Rai. Jeg er sammen med leger fra Navy og dykkere fra Sea World, som også har donert mye dykkerutstyr. Sees i kveld. Vi skal få barna hjem, sier han i videoen.

- Kan ikke tro dette

Kunont var en ivrig triatlon-løper etter å ha pensjonert seg fra Navy Seals. Han jobbet som sikkerhetsvakt ved Suvarnabhumi Airport, også kjent som Bangkok Airport, før han døde, ifølge Evening Standard.

En av Kunonts barndomsvenner, Anuram Kaewchano, sier til CNN at han var sjokkert over å høre nyheten.

- Jeg kan ikke tro at dette har skjedd. Han var veldig sprek, trente hver dag og var en triatlet, sier han.

Et militærfly kommer til å frakte Kunonts levninger fra Chiang Rai til Sattahip Marinestasjon på fredag kveld. Begravelsen vil finne sted der og seinere i hjemmet hans i Roi Et-provinsen nord i Thailand, ifølge CNN.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

- Fortsetter jobben

Marinejegernes sjef, admiral Apakorn Yookongkaew, forteller at 37-åringen mistet bevisstheten, og at en annen marinejeger forsøkte å hjelpe ham ut.

- Vi er trent til å forvente risiko hele tiden. Det er en del av jobben, sier han og legger til at «jobben skal fullføres selv om vi har mistet en mann».

Spørsmålet er hvordan 12 gutter, hvorav minst to skal være i svekket tilstand, kan overleve redningsoppdraget gjennom grotta som drepte en voksen marinejeger.

Admiral Yookongkaew, sier at det er annerledes med barna.

- Marinejegerne er på jobb, de jobber for å redde. Det er en litt annen standard for barna. Guttene er som egget i steinen, sier han. Dette er et thailandsk uttrykk. Han viser til at guttene vil bli regnet som ekstremt skjøre og vil bli behandlet forsiktig.

Den danske dykkerinstruktøren Ivan Karadzic, understreker at det er en trykket stemning overfor nyhetsbyrået Ritzau

REDNINGSARBEID: Redningsarbeidet fra grotten i Thailand der fotballlaget er innestengt. Video: AP Vis mer

Kraftig regnvær

Ulykken er et åpenbart tilbakefall i den enorme innsatsen som har pågått siden fotballaget forsvant 23. juni.

Varselet om kraftig regnvær de kommende dagene har tvunget thailandske myndigheter til å få opp farten i redningsarbeidet.

De frykter at regnet vil gjøre at vannstanden i grotta stiger så mye at dykkere ikke lenger kan ta seg inn til de innesperrede guttene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!