Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samaranch uten tillit

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Presset mot Juan Antonio Samaranch og hans styre i Den internasjonale olympiske komiteen, IOC, er ytterligere økt de siste dagene. Etter avsløringene av det korrupte systemet i IOC er oppmerksomheten nå også rettet mot organisasjonens mangelfulle arbeid for å få slutt på dopingen. De fleste kritikerne ser en sammenheng mellom disse to sakene, og krever radikale endringer for å rydde opp. Men en avgjørende forutsetning for å sette i gang oppryddingen er at Samaranch straks forsvinner fra sin mektige stilling. Ingen ting tyder på at han selv innser det. Dessverre er det mange i hans styre og i resten av den internasjonale idrettsverden som deler hans syn. Derfor må vi trolig slite med ham i to år til, slik at han vil påføre idretten enda mer skade.
  • På verdenskonferansen om doping i Lausanne denne uka har idrettsministrer fra en rekke land rettet sterk kritikk mot IOC. De har ingen tillit til at organisasjonen kan lede en effektiv kamp mot doping, fordi erfaringene er altfor dårlige. IOC har vist en halvhjertet holdning i sitt antidopingarbeid, og det er behov for en langt mer effektiv innsats på det internasjonale planet. Den britiske idrettsministeren Tony Banks mener WHO er rette instans. En forutsetning må da være at organisasjonen får både midler og myndighet til en effektiv innsats i hele verden året rundt. Vi tviler på om det er tilstrekkelig politisk vilje til det i mange land i dag.
  • For i denne verden er det mange brodne kar, og det ser ut til at innsatsen mot doping avtar desto mer penger som er involvert. I profesjonell boksing, fotball, ishockey og basketball i USA er dopingkontroller nærmest ukjent. Personvern og andre vikarierende motiver brukes som argument mot uanmeldte kontrollører.
  • Tony Banks lovte å følge opp sine forslag i Europarådet, EU og FN. Det er på et slikt plan initiativet må tas. Kampen mot doping er for viktig til å overlates dagens IOC, og vi kan ikke vente til et nytt IOC er gjenreist på ruinene etter Samaranch.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media