Samarbeid, det er kjedelig det!

Her bryter det borgerlige budsjettsamarbeidet sammen. Stemningen var dyster de siste minuttene før også Høyre og Fremskrittspartiet måtte tusle ut av sentrumsfavnen med uforrettet sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene er ikke bare uenige om budsjettet, men også om hva som forårsaket bruddet.

Per-Kristian Foss, finanspolitisk talsmann for Høyre, mener at sentrumskameratene er bastet og bundet av lykkerusen fra Voksenåsen-erklæringen.

- De kan ikke komme til forhandlinger uten å ville gi noe som helst. Både Høyre og Frp har foreslått utgiftskutt. Men vi har talt for døve ører. De har låst alle utganger i revehiet. Og vil ikke ha hjelp til å åpne dem.

Selg aksjer!

Han er tvilende til om regjeringspartiene egentlig ønsket å komme fram til en løsning.

- Når Fremskrittspartiet, som er stiftet på kamp mot skatter og avgifter, er villig til å vurdere avgiftsøkninger, skulle en tro sentrum også kunne kaste noen kjepphester overbord .
- Senterpartiet er jo ikke akkurat etablert for å ivareta sykelønnsordningen eller statseiendommene.

- Sånn kan det virke når man ikke engang er villig til å se på følgende kjente grep: Vi ba dem legge fram en plan for salg av statsaksjer for et par milliarder. Vi ba dem vurdere en karensdag. Men de ville ikke gi, bare ta, sier Per-Kristian Foss.

Ikke dramatisk!

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs hevder på sin side at Fremskrittspartiet og Høyre sprikte så mye at det utelukket en budsjettavtale.

- Høyre ville ha utgiftskutt. Fremskrittspartiet ville ha strukturendringer. Det lot seg ikke forene. De ville skyve oss unna sentrum. Sånt som dette oppstår når det parlamentariske grunnlaget er smalt. Jeg synes det er helt udramatisk, sier Steensnæs.

- For situasjonen var jo nøyaktig den samme på denne tida i fjor.

Bondeviks klo

Nå fremmer trolig regjeringen et nytt justert forslag til revidert budsjett på basis av signalene fra forhandlingsrundene med Ap, Høyre og Frp. To krav skal ligge i bunnen:

  • Klar sentrumsprofil.
  • Stramhet i økonomien.

Sagt med Einar Steensnæs' ord: - Vi skal lete etter nye kutt, men Bondevik-regjeringens klo skal være synlig.