Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Samarbeid med Arbeiderpartiet

Lars Sponheim mener Venstre må droppe alle regjeringsplaner med Høyre, dersom partiet igjen inviterer Frp til å styre landet.

FIKK BLOMSTER: Partileder i Venstre, Lars Sponheim, sitter på plassen sin etter talen hans under Venstres Landsstyremøte i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
FIKK BLOMSTER: Partileder i Venstre, Lars Sponheim, sitter på plassen sin etter talen hans under Venstres Landsstyremøte i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Venstre må kjempe og rydde vei for et et større og selvstendig sentrum. Lakmustesten er om vi kan samarbeide begge veier, oppsummerer avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim når han skal stake ut kursen for partiet han har ledet i 14 år.

Etter katastrofevalget har han annonsert sin avgang som partileder i mars.

Åpner for Ap
Etter å ha oppsummert valget ber han partiet vurdere et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet ved neste korsvei.

- Mitt råd er at Venstre må gå i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet eller Høyre, avhengig av hvem som gir oss mest
gjennomslag for liberal politikk, sier Sponheim til Dagbladet.

- Ikke vingling
Han opplever at Ap de siste årene har beveget seg i en mer moderne retning.

- Uten SV er et regjeringssamarbeid med AP en spennende idé, sier Sponheim.

Sponheim var lenge kontroversiell internt som partileder fordi han ga Venstre en mer liberal profil.

- I løpet av 14 år som partileder etablerte jeg Venstre som et liberalt, borgerlig parti. Det skal ikke brukes til å bringe den ytterste høyrefløyen og Frp til makten, sier han.


- Risikerer du ikke at velgerne oppfatter Venstre som vinglete?

- Nei, dette er ikke vingling. Det handler om å bruke tid på å få politisk gjennomslag, istedet for å bruke neste valgkamp til å diskutere maktpolitikk og regjeringssamarbeid. Det tapte vi på denne gangen. Havner vi på vippen neste gang, så bør vi stå friere sier Sponheim.

Ber Høyre stoppe Frp-flørt
Nesten samtlige som tok ordet på landsstyremøtet støttet hans avvisning av Frp gjennom hele valget.

Nå vil Sponheim at Høyre skal gi opp Frp en gang for alle.

- Dersom Høyre ved neste valg åpner for et samarbeid med Frp, slik som ved dette valget, bør Venstre søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, sier Sponheim.

Tause nestledere
Nestleder Ola Elvestuen vil ikke kommentere Sponheims utspill.

- Vi har valgt å stå på borgerlig side og vi har et program vi vil gjennomføre. Jeg har ikke behov for å diskutere eventuelle samarbeid om fire år allerede nå, sier Elvestuen til Dagbladet.

Heller ikke nestleder Trine Skei Grande vil gi noe svar på hvor partiet bør gå om fire år, men understreker at velgerne ikke valgte henne inn for å føre annet enn borgerlig politikk.

- Både jeg og Borghild Tenden fikk et mandat fra velgerne for denne perioden og det skal vi følge, sier hun.

VIL PRØVE JENS: Lars Sponheim vil at Venstre søker til Jens, dersom Høyre fortsetter å invitere Frp til regjeringssamarbeid. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL PRØVE JENS: Lars Sponheim vil at Venstre søker til Jens, dersom Høyre fortsetter å invitere Frp til regjeringssamarbeid. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Takk, Carl Ivar
Valgnatta langet tidligere Frp-leder ut mot Sponheim og menet det beste med valget var at Venstre-lederen ikke kom inn på Stortinget.

Straks etter valgnederlaget opplevde partiet en enorm medlemsvekst, på tross av valget.

- En som skal ha æren for mye av Venstres medlemsvekst er Carl I. Hagen. Kjære Carl Ivar, din oppførsel valgnatta har gitt mange nye medlemmer, sa Sponheim på kveldens landsstyremøte i Venstre.

Sponheim mener partiet må bruke de neste årene på å rendyrke politikken innenfor miljø, utdanning og bruken av grønne skatter og avgifter. Akershus-representanten Borghild Tenden skal inn i Stortingets finanskomité.

- Ga oss giftsprøyta
Oppfordringen om Ap-samarbeid kom til tross for at Sponheim beskyldte Stoltenberg for løgn på kveldens landsstyremøte i Venstre.

Klassekampen hadde tre uker før valget en forside som slo fast at Venstre ikke ville holde Frp utenfor regjering.

- Dette vet Stoltenberg fra personlige samtaler ikke er sant. Han brukte statsministermakten til å lyve, og slik stakk de fram hånda og ga oss giftsprøyta, sier Sponheim, som ville utfordre Stoltenberg til en debatt om saken foran åpne kameraer.

- De prøvde å sende alle andre fra regjeringen, men det ville vi ikke, sier Sponheim.

- BORGERLIG: Venstres nestleder Trine Skei Grande vil ikke forskuttere valget om fire år, men mener hun har fått et borgerlig mandag fra velgerne. Her sammen med Abid Q. Raja.
Foto: Erik Johansen / Scanpix
- BORGERLIG: Venstres nestleder Trine Skei Grande vil ikke forskuttere valget om fire år, men mener hun har fått et borgerlig mandag fra velgerne. Her sammen med Abid Q. Raja. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer
VIL IKKE SPEKULERE: Venstres nestleder Ola Elvestuen.
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
VIL IKKE SPEKULERE: Venstres nestleder Ola Elvestuen. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling