Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samarbeid til venstre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I sin første nyttårstale som statsminister holdt Kjell Magne Bondevik seg til temaer som er velkjente for den nye regjeringen og hans eget parti, men uten å provosere sine motstandere. Det var rollen som landsfader og regjeringssjef for hele folket han for alvor gikk inn i i går. Og selv om talen inneholdt mange honnørord og velmente tanker, fikk vi en grei oppsummering av det grunnlaget han ønsker for sitt regjeringsarbeid. Verdikommisjonen ble nok en gang det sentrale emnet. Bondevik har store forventninger til det arbeidet kommisjonen skal utrette og de ringvirkninger det skal få for oss alle. Da er det på tide at han får satt kommisjonen i sving. Nå har han hatt lang nok tid på forberedelsene.
  • Bondeviks tale avsluttet et begivenhetsrikt politisk år, der dannelsen av sentrumsregjeringen var ett av de mest overraskende innslagene. Bondevik har tatt godt vare på den sjansen han fikk med Thorbjørn Jaglands frivillige avgang. Møtet med Stortinget har også blitt enklere enn ventet, og regjeringen fikk vedtatt to store reformer som det knapt er flertall for i Stortinget. Noe av dette skyldes den nye formen for budsjettbehandling. Men det skyldes også at opposisjonen ikke har vært på regjeringsjakt.
  • Men nå går også Bondevik mot farligere farvann. I et intervju med NTB lister han opp de sakene hans regjering skal prioritere i det nye året, og han kan ikke vente at flertallet på Stortinget automatisk stiller opp bak dem. Den store styrkeprøven blir statsbudsjettet, som for første gang skal få en egen sentrumsprofil. Bondevik tar ikke sikte på noen bestemt samarbeidspartner i Stortinget. Regjeringen skal opptre blokkuavhengig. Det er et greit utgangspunkt, og betyr at det samarbeidet til høyre vi så i høst, ikke blir noe fast mønster. Men i de tunge budsjettsakene må denne regjeringen søke støtte hos Arbeiderpartiet for å få gjennomført sin politikk. Det vil etter hvert også komme til uttrykk på Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!