- Samarbeider ikke likevel

Saddam Hussein er ifølge etterretningskilder likevel ikke samarbeidsvillig overfor amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske

Time Magazine skal nå ha fått tilgang til opplysninger som motsier det general Ricardo Sanchez, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak, hevdet på pressekonferansen i går.

- Saddam Hussein har ikke vært særlig samarbeidsvillig, sier kilden innenfor amerikansk etterretning til Time. - Han snakker, men viser ingen vilje til å samarbeide.

Disse opplysningene blir bekreftet av USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld.

- Han har ikke vært villig til å snakke, sa Rumsfeld til fjernsynsstasjonen CBS i går kveld. Rumsfeld betegnet likevel Saddam som «føyelig eller resignert».

Brukte «Saddam-retorikk»

Etter pågripelsen skal Saddam ha blitt transportert til en oppbevaringscelle på Bagdad flyplass. Han svarte ikke på noen av spørsmålene han ble stilt, og snakket usammenhengende.

Time har fått tilgang til utskrifter fra avhørene som ble foretatt på flyplassen. Disse er fulle av «typisk Saddam-retorikk». For eksempel da han ble spurt om han ville ha et glass vann, skal han ha svart: «Hvis jeg drikker vann må jeg gå på do, og hvordan kan jeg gå på do når mitt folk ligger i lenker?»

Ifølge CNN ble Saddam også spurt om de tusenvis som har blitt drept og dumpet i massegraver under hans regime. Dette beklaget han heller ikke, og hevdet ofrene var tyver.

- Han angret ikke. Han var sarkastisk og gjorde narr av det irakiske folket, sier et medlem av det irakiske styringsrådet til avisa.

- Han forsvarte forbrytelser og hevdet at han bare var en streng leder. Vårt svar var at han var ansvarlig for at tusenvis av mennesker har dødd, sier styringsrådets Adnan Pachachi.

Den tidligere irakiske presidenten ble også spurt om landet var i besittelse av noen masseødeleggelssvåpen.

«Naturligvis ikke,» svarte han, «det var noe USA fant på for å ha en grunn til å angripe oss.»

Etteretningsoffiseren som avhørte Saddam fortsatte på denne linjen, og ønsket å få klarhet i en del store spørsmål: «Men hvis dere ikke hadde slike våpen, hvorfor lot dere ikke FNs våpeninspektører slippe fritt til?»

«Vi ønsket ikke at de skulle trenge inn i presidentpalassene og forstyrre vårt privatliv.»

Kilden Time har snakket med tviler på om amerikanerne overhodet vil få noen nyttig informasjon ut av Saddam .

Slapp nesten unna igjen

Også selve pågripelsen av den lenge ettersøkte presidenten har fått en annen versjon ifølge Time. Det var bare tilfeldigheter som førte til at Saddam ikke slapp unna de amerikanske styrkene. Den militære aksjonen i området der Saddam ble funnet var opprinnelig i ferd med å avblåses uten å ha funnet spor etter ham, da en mann på eiendommen skal ha pekt på en murvegg i en kjeller. Kanskje innså han at spillet var slutt, og han skal ha sagt: «Saddam er der inne.»

Soldatene fikk ham først ikke ut av den innmurede kjelleren, og måtte grave et hull inn i rommet fra hver side. Da ett av hullene endelig var stort nok til å få dratt ham ut, skal den tidligere presidenten ha sett ut som en «boms på en busstasjon».

Fant viktig dokument

Sammen med de berømte 750 000 dollarene i en koffert, skal det ha ligget et brev fra en motstandsleder i Bagdad. Dette brevet inneholder angivelig navn på flere ledere av motstandsbevegelsen, og kan vise seg svært verdifullt i USAs videre arbeid i landet.

Det sentrale for amerikanerne i denne fasen er å finne ut om Saddam virkelig har styrt motstandsarbeidet fra denne kjelleren, eller om han bare har levd en mørk eremitt-tilværelse. Etteretningsoffiseren skal ha formulert spørsmålet slik:

«Har vi endelig kuttet hodet av slangen, eller er han bare en idiot som gjemte seg i et hull?»

Stilles for retten

Det amerikanskoppnevnte styringsrådet i Irak opplyser at Saddam skal stilles for den nyopprettede krigsforbryterdomstolen i hjemlandet.

- Saddam Hussein vil bli dømt av irakiske dommere, og tribunalet vil utføre sitt arbeid i Irak under oppsyn av internasjonale eksperter, sier Abdel Aziz al-Hakim som for tiden innehar presidentvervet i styringsrådet.

- Rettsaken skal være åpen for offentligheten og pressen, slik at folket i Irak kan se hvilke forbrytelser som ble begått under Saddam, sier Dara Noor Aldin i styringsrådet.

Akkurat nå holdes Saddam Hussein i amerikansk varetekt på et hemmelig sted.

HADDE MED PENGER:</B> Her satt han med våpen og 750 000 dollar. Han gjorde ikke motstand da han ble tatt.
ALT SLIK DET SKAL VÆRE? Nye kilder hevder at det meste øverstkommanderende Sanchez sa under pressekonferansen i går, var pynting på sannheten.
JUBLER:</B> Kinesiske og taiwanske aviser preges av Saddam Hussein i dag.
<B>SADDAM SOM BARN:</B> Dette udaterte fotografiet av Saddam Hussein som barn har dukket opp etter at despoten ble tatt.
SISTE OFFENTLIGE OPPTREDEN:</B> Bildet viser Saddam Hussein på et opptak gjort på et hemmelig sted i Irak. Nyhetsbyrået Associated Press fikk videoen fra en tidligere ansatt i en irakisk tv-kanal. Han fortalte at videoen var tatt opp 9. april, dagen da amerikanske tropper stormet inn i Bagdad og Saddam-satuen ble revet ned.
<B>HER FANT DE HAN:</B> Saddam gjemte seg under jorda.
IDIOT I ET HULL? Har denne mannen virkelig styrt motstandsbevegelsen i Irak mens han var innmurt i et hull i en kjeller?