Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Samarbeider ikke om norsk bensinpris

Statoil og Norsk Hydro nekter for å ha gjort det samme i Norge som i Sverige. Der møttes fem svenske bensinselskap i smug for å holde bensinprisen oppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske konkurransetilsynet har avdekket det mange har mistenkt i årevis - at bensinselskapene samarbeider for å holde prisene oppe. I all hemmelighet har ledere i fem selskap møttes og samordnet priser og rabattordninger.

Svenske bensinkunder har tapt minst 500 millioner kroner - trolig flere milliarder - på det ulovlige samarbeidet.

Konkurransetilsynet saksøker nå Statoil, Hydro, Q8, Shell og Preem for tilsammen 740 millioner svenske kroner. Også det norske konkurransetilsynet har i årevis fulgt bensinprisene med argusøyne - uten at de har mistanke om et konkret livbrudd for tida.

- Skjer ikke her

Norsk Hydro er pinlig berørt over skandalen.

- Vi innrømmer at Hydro har deltatt i lovstridige møter i Sverige. Dette har skjedd uten at toppledelsen har visst om det, og de ansvarlige har fått nye oppgaver i bedriften, sier informasjonsdirektør Tor Steinum i Norsk Hydro.

- Og kundene skal tro på at sjefene ikke visste om det?

- Vi regner med å bli trodd. Dette var kun en enkeltepisode i 1999.

- Men dere innrømmer å ha samarbeidet om prisene?

- Vi innrømmer å ha deltatt på møter hvor priser ble diskutert. Dette strider mot konkurranseloven, men det var ikke vår intensjon å begå ulovligheter.

- Samarbeider dere også i Norge for å holde bensinprisene oppe?

- Vi har ikke hørt at Konkurransetilsynet har avdekket noe liknende her. Vi har heller ikke avdekket samarbeid i våre internkontroller.

- Det er ikke avdekket, men spørsmålet er om dere har samarbeidet?

- Ingenting tyder på det.

- Så du kan love dine kunder at de høye prisene ikke skyldes ulovlig samarbeid?

- Våre bensinstasjoner deltar ikke i prissamarbeid nå.

Kuttet rabattene

Også Statoil avviser at ulovligheter skjer i Norge.

- Så vidt jeg vet har ikke Statoil drevet med prissamarbeid i Norge, sier informasjonssjef Morten Henriksrud.

Svenskene startet sine uformelle møter våren 1999. Rabattordningene var blitt så gode for kundene, at selskapene ikke lenger tjente nok penger. Midnatt 1. november avsluttet selskapene sine rabatter samtidig - og tjente minst en halv milliard på det. Hver femøring ekstra på bensinprisen utgjør en halv milliard ekstra per år, skriver Aftonbladet.

Vil ikke kommentere

16. desember foretok konkurransetilsynet en stor razzia. Avslørende notater, e-post, protokoller og andre dataspor avslørte hva som hadde skjedd. Nå foreligger utredningen på 6000 sider.

Bensinsjefene nekter for å ha kjent til samarbeidet og har ikke villet kommentere skandalen. Kun OK-Q8-sjefen åpner munnen:

- Vi har dessverre deltatt i et samarbeid som vi beklager. Men konkurransetilsynets påstander passer ikke helt med det bildet jeg har fått, sier styreformann Göran Lindblå til Aftonbladet.

OMPLASSERT: - De ansvarlige for de ulovlige møtene har fått nye oppgaver i bedriften, sier informasjonsdirektør Tor Steinum i Norsk Hydro.
UKJENT: - Statoil har ikke drevet med prissamarbeid i Norge, sier informasjonssjef Morten Henriksrud i Statoil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling