Samarbeidet halter i Zimbabwes «nødkoalisjon»

Robert Mugabe anklages for å sabotere samarbeidet med sin tidligere erkerival Morgan Tsvangirai.

TIL NORGE: Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai (t.v.) møtte mandag Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Berlin. Tirsdag og onsdag er han i Norge for å søke politisk og økonomisk støtte til samlingsregjeringen han sitter i sammen med Zimbabwes utskjelte president Robert Mugabe. Foto: AP/Michael Sohn/SCANPIX
TIL NORGE: Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai (t.v.) møtte mandag Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Berlin. Tirsdag og onsdag er han i Norge for å søke politisk og økonomisk støtte til samlingsregjeringen han sitter i sammen med Zimbabwes utskjelte president Robert Mugabe. Foto: AP/Michael Sohn/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Robert Mugabe anklages for å sabotere samarbeidet med sin tidligere erkerival Morgan Tsvangirai i Zimbabwes regjering. Tirsdag kommer Tsvangirai til Norge for å be om støtte.

Manglende fremgang i arbeidet med å løse Zimbabwes mange problemer gjør at givere kvier seg for å love landet pengehjelp. Norge har lovet støtte til samlingsregjeringen, men stiller klare krav.

Nekter å gi fra seg makt

Zimbabwes regjering sliter med å oppfylle givernes betingelser.

- Et hovedproblem er at Mugabe har vært svært nølende til å gi fra seg reell makt og myndighet. Han forsøker å klore seg fast og unngå å etterleve avtalene, sier seniorforsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt (CMI) til NTB.

Tsvangirai fra Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) og den autoritære presidenten Robert Mugabe dannet i februar regjering sammen etter at opposisjonen vant valget i mars i fjor.

Tsvangirai, som nå er statsminister, skal møte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) onsdag.

- Sterk splittelse

Solheim lovte da han besøkte Zimbabwe i mars, både politisk og økonomisk støtte til samlingsregjeringen - på betingelse av fortsatt demokratisering og reformvilje.

Men ifølge The Economist er fortsatt det politiske samarbeidet mellom de to preget av at Mugabe i altfor stor grad tar seg til rette, blant annet når det gjelder utnevnelse av sentrale embetsfolk. Dette bekrefter også Tjønneland.

Mer generelt har ikke regjeringen klart å oppfylle mange av kravene giverlandene stiller for å gjenoppta den økonomiske støtten, skriver tidsskriftet.

Menneskerettsbrudd, mangel på rettssikkerhet, vilkårlige fengslinger og trakassering av journalister og politiske motstandere foregår fortsatt, skriver The Economist. Også det gamle problemet med invasjon og okkupasjon av gårder som er eid av hvite, skal fortsatt foregå i stort omfang.

- Må ta sjansen

Trass problemene mener CMI-forsker Tjønneland at giverne ikke må nøye seg med å gi støtte via FN og private organisasjoner.

- Man må nok driste seg til å ta dette et skritt videre og si: «Her bør vi kunne gi penger til departementer og forvaltningsorganer som er viktige for å få bukt med fattigdommen».

Tjønneland mener det er en vanskelig balansegang, men at staten Zimbabwe på noen områder kan få direkte støtte fra for eksempel Norge.

- Hvis man lar være, risikerer man å gjøre hele opposisjonen og samlingsregjeringen en bjørnetjeneste.

Tjønneland tror ikke noen av partene tør bryte samarbeidet, fordi det ikke finnes noe alternativ til dagens avtale.

Trenger milliarder

Tsvangirai mener Zimbabwe trenger 10 milliarder dollar for å bygge opp landets økonomi, men mange givere frykter at friske penger skal havne i hendene på Mugabe.

Bortsett fra 73 millioner dollar til kampen mot aids måtte Tsvangirai reise tomhendt fra møtet med USAs president Barack Obama fredag. Han innrømmet etter møtet at «det er problemer» i reformarbeidet, noe også amerikanske tjenestemenn ga uttrykk for.

Men det finnes også lyspunkter. Hyperinflasjonen er brakt under kontroll, og situasjonen for den hardt prøvede befolkningen er blitt noe bedre når det gjelder skolegang og helsestell.

(NTB)