Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samarbeids- modell i fare

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når tidligere konserntillitsvalgt i Orkla, Stein Stugu, mener de ansatte på lengre sikt kan være bedre tjent med å slåss enn å samarbeide, bør styreleder og storeier Stein Erik Hagen lytte. Og kanskje gå i seg selv. Stugu sier dette i en publikasjon han nå utgir på De Facto om sine erfaringer som tillitsvalgt i Orkla. Her peker han på den norske modellen for bedriftsdemokrati som er nedfelt i hovedavtalen mellom LO og NHO og som ble praktisert i Orkla da tidligere konsernsjef Jens P. Heyerdahl hadde avgjørende innflytelse i selskapet.

Stugus varsku er ikke et resignert rop om tapt innflytelse og tapte arbeidsplasser. Han argumenterer heller ikke mot at eierne har siste ord. Hans advarsel er rettet mot en lederstil som ikke aktivt involverer de tillitsvalgte i beslutningsprosessene og bruker de ansattes kompetanse og synspunkter som en ressurs. Selv har han som konserntillitsvalgt støttet både oppkjøp og nedleggelser. Men det har skjedd etter åpne diskusjoner mellom tillitsvalgte og ledelse og mellom tillitsvalgte på ulike områder og nivåer i konsernet. Noen ganger har prosessen endt med at ledelsen har kommet til en annen konklusjon enn den i utgangspunktet hadde. Andre ganger har ledelsen fått de ansatte med seg på at beslutninger med konsekvenser for mange ansatte er nødvendige og riktige for selskapets videre vekst og utvikling. Dermed har en beslutning som i utgangspunktet har vært kontroversiell, fått legitimitet.

Det norske bedriftsdemokratiet har lange tradisjoner. Det kom på plass i 30-åra da arbeidsgivere og ansatte innså at samarbeid var bedre enn konfrontasjon. Eiere og ansatte har begge interesse av at bedriften går best mulig. Det borger for samarbeid. På den annen side har ansatte sine livsbetingelser sterkere knyttet til bedriften enn eierne, som lettere kan flytte pengene sine et annet sted. Vi tror i likhet med Stugu at den norske samarbeidsmodellen er et konkurransefortrinn. Det gir et lavere konfliktnivå enn vi ser i andre land. Og den er mer i tråd med de demokratiske prinsipper vi er lært opp til å tro på og leve etter.

Hele Norges coronakart