Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samba for Chumbawamba

Hva det engelske anarkistbandet Chumbawamba finner på etter at de har bodd i kollektiv, hetset kongehuset, hånet Live Aid, slengt maling på The Clash og solgt cirka 73 plater på 15 år? Lager en kjempehit, vel! Så danser de samba for å feire...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Tubthumping» herjer listene over hele Europa. I hjemlandet England, der bandet har vært uglesett av det gode selskap i halvannet tiår, har singelen solgt voldsomme 600 000. Her til lands kvalifiserte den seg nylig til gullplate ved å passere 10 000 solgte.

- VI HAR HATT ET SVÆRT dårlig rykte hjemme i England, innrømmer Danbert Nobacon (35). Så dårlig har bandets rykte vært at de har hatt problemer med å få platekontrakt.

- Vi er et politisk, anarkistisk band, og slikt noe liker man ikke i England. Dessuten er alle i bandet midt i tredveåra. Enhver plateselskapsfyr i London som hadde signet et middelaldrende anarkist-band ville fått sparken på dagen.

Løsningen for Chumbawamba ble å reise til, hold deg fast, Tyskland. Pop- og rockmessig snakker vi om en absolutt ikke-nasjon, men her ble Chumbawamba tatt i mot med åpne armer. Dette var begynnelsen på den enorme oppturen bandet har oppnådd sommeren og høsten 1997.

- CHUMBAWAMBA HAR gått fra en politisk ghetto til Radio 1, sier Nobacon når han skal forklare gruppas utvikling. Det Blitz-vennlige bandet startet på grasrota med egne kassettutgivelser på begynnelsen av 80-tallet. Medlemmene, kvinner og menn, bodde i et rimelig frigjort kollektiv sammen. I årene mellom 1985 og 1992 utga de en rekke singler, lp'er og cd'er på sin egenfinansierte label Agit Pop.

- Vi hadde vår lille trofaste, anarkistiske menighet, forklarer Nobacon. Men enkelte ganger hadde de også allmenhetens interesse. Som da de i 1986 latterliggjorde innsatsen til Band Aid- og Live Aid-artistene med albumet «Pictures Of Starving Children Sell Records» der åpningslåta het «How To Get Your Band On Television». Plata ble ikke overraskende totalforbudt av BBC.

- VI FORAKTER FORTSATT artister som stiller opp på slike veldedighetsarrangementer. Det er jævlig kvalmt. Queen, Sting, U2 - fyttirakkern! Det gir enormt mye gratis PR å stille for et populært formål. Se på Elton John nå. Det er en evighet siden han lagde gode låter, og nå får han et gedigent comeback på grunn av en låt han har dedikert til Diana, fnyser Nobacon. Kongehuset er ikke overraskende et annet hatobjekt for Chumbawamba.

- Kongefamilien er ikke noe annet enn en gjeng rike folk som tar penger fra vanlige folk, freser han.

Et tredje hatobjekt er pønklegendene Clash som Chumbawamba sørget for å dynke med politisk korrekt rød maling da de ankom Leeds på sin «Busking Britain Tour».

På første halvdel av 90-tallet begynte Chumbawamba å slakke på krava. De undertegnet med One Little Indian, men var ikke mindre politiske enn at den første utgivelsen het «The Day The Nazi Died». 1994-albumet bar den krystallklare tittelen «Anarchy», og for første gang erobret Chumbawamba en hitlisteplassering det var verdt å nevne.

- DET VAR FOR MYE ARBEID Å GI ut sine egne plater, mener Danbert Nobacon.

- Dessuten ønsket vi mer og mer å være endel av populærkulturen. Man har ingen påvirkningskraft hvis man kun preker til sine egne. Vi vil spille pop for massene, men med et politisk aspekt. Ikke I Love You Baby -fraser og slikt møl, men gjerne flette inn anarkistiske ideer ved siden av å lage fengende musikk.

Den kombinasjonene mener Nobacon at Chumbawamba har klart på strålende vis med årets «Tubthumping»-singel og «Tubthumper»-album.

- Vi lager musikk for fotball og drikking, samtidig som det politiske innholdet ligger der. «Tubthumping»-låta handler om folk i England som går på puben etter å ha drevet med møkkajobbing hele uka. På tross av mange tunge dager har de fortsatt stoltheten og sine idealer i orden.

«DERE HAR SOLGT SJELA DERES!» Dette utsagnet får Chumbawamba høre til det kjedsommelige. Har man vært helt i et smalt anarkist-miljø for deretter å havne helt i toppen av hitlistene kan man ikke vente noe annet.

- For meg er disse «sell out»-beskyldningene latterlige. Det morsomme er at de alltid har forfulgt oss. Selv da vi gikk over fra kassetter til vinylplater på midten av 80-tallet mente endel at vi hadde solgt oss, sukker Nobacon. I Norge har Chumbawamba vært en rekke ganger. Blant annet har de spilt hele tre ganger i Trondheim, sist gang nå i august under Trondhem Rock Festival. Nå kommer de tilbake til kongeriket. Lørdag 8. november spiller de på John Dee i Oslo.

- Jeg tipper vi får et artig lite kultursjokk. Gamle pønkere og fjortiser er da ingen dårlig kombinasjon, avslutter Nobacon.

ENDELIG SUKSESS: Chumba-hva-var-det-du-sa-de-het? Langt navn, lang karriere, mange medlemmer, få suksesser. Men nå har det endelig løsnet for det anarkistiske Leeds-bandet Chumbawamba. I Love You Baby
Hele Norges coronakart