Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Samboeren (40) ba meg drepe Per

En god stund før Per Vålnes forsvant, skal samboeren (40) ha bedt om hjelp til å drepe ham. Onsdag ble hun pågrepet for drap.

ETTERFORSKER: Kripos er på på plass i Balsjorden utenfor Tromsø for å yte assistanse i forsvinningssaken av Per Vålnes. Foto Torgrim Rath Olsen/Nordlys.
ETTERFORSKER: Kripos er på på plass i Balsjorden utenfor Tromsø for å yte assistanse i forsvinningssaken av Per Vålnes. Foto Torgrim Rath Olsen/Nordlys. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Nordlys): 1. desember i fjor - for nøyaktig 11 måneder siden - meldte den 40 år gamle kvinnen Vålnes savnet fra gården på Sagelv ved Storsteinnes i Balsfjord.

Siden april har Målselv lensmannskontor, med bistand fra Kripos, etterforsket forsvinningen som et mulig drap. I 10-tiden onsdag troppet politiet opp på gården og pågrep kvinnen.

• Les også: Samboer (40) pågrepet for drap på Per Vålnes.

Hun er nå siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap på sin tidligere samboer, skriver Nordlys.

Sentralt vitne Avisa Nordlys vet at politiet i tidsrommet før Kripos ble koblet inn fikk inn et mannlig vitne som regnes som sentralt i saken.

Vitnet har forklart seg om en henvendelse fra den drapssiktede kvinnen som ligger halvannet til to år tilbake i tid. Vitnet har forklart at kvinnen da spurte om han kunne hjelpe henne med å drepe Per Vålnes.

Opplysningen førte til at politiet gjennomførte avhør av flere vitner. Da vitnene ga opplysninger som sammenfalt med vitnets opplysninger, gikk drapsalarmen hos politiet.

Politiet har helt siden i april understreket at forsvinningen like godt kunne ha skjedd frivillig. Men internt har Per Vålnes-saken blitt karakterisert som et mulig bestillingsdrap, og etterforskningen har foregått på høygir.

Venn: - Har mistenkt henne En av Per Vålnes nærmeste venner i Tromsø bekrefter overfor Nordlys at han ble avhørt av politiet i vår.

I avhøret ble han konfrontert med opplysningene om et mulig bestillingsdrap av politiet.

- Jeg fikk spørsmål fra politiet om det kunne stemme at samboeren har bedt en person om å drepe Per Vålnes for noen år siden, sier vitnet til Nordlys.

Selv mener han alt tyder på at Vålnes har blitt drept.

- Jeg er ikke den eneste som har mistenkt henne for å ha drept ham. Ingenting tilsa at Per skulle forsvinne av egen vilje. Det har blitt diskutert veldig mye mellom oss som kjenner ham, sier vitnet til Nordlys.

Avhørt i går Onsdagens pågripelse har etter det Nordlys kjenner til vært planlagt i flere uker.

Klokken 12.30 onsdag ankom kvinnen politihuset i Tromsø i en anonym, sivil politibil - ledsaget av en politibetjent.

Etter å ha blitt fraktet til Tromsø, satt kvinnen i avhør med etterforskere fra lensmannskontoret i Målselv. Avhøret varte i halvannen time, og ble avsluttet rundt klokken 16.

- Vi kan ikke kommentere bakgrunnen for pågripelsen, annet enn at det er et resultat av en langvarig etterforskning. Da er vi kommet dit vi er i dag, at vi har valgt å pågripe en person, sier Andreas Nilsen, regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord.

Lensmannen ønsker ikke å si noe om hva kvinnen har forklart i avhør. Han kan imidlertid opplyse at politiet har besluttet å fremstille henne for varetektsfengsling, og at fengslingsmøtet trolig vil skje fredag.

Ble kjent Den 40 år gamle kvinnen ble kjent med Per Vålnes på hans hjemsted i Torpo i Hallingdal. Der bodde de sammen i flere år før de flyttet til Balsfjord for to-tre år siden.

Kort tid etter at Vålnes forsvant i november i fjor, flyttet en ny mann inn på gården på Sagelv i Balsfjord. Nordlys har vært i kontakt med mannen, som bekrefter at han er samboer med den siktede 40 år gamle kvinnen.

- Jeg ønsker ikke å si noe mer om dette nå, sier mannen til Nordlys.

Heller ikke kvinnens forsvarer, Tore Pedersen, var særlig meddelsom i går ettermiddag.

- Avhøret varte i halvannen time. Jeg ønsker ikke å kommentere noe av det som skjedde, sier Pedersen.

- Ønsker hun å samarbeide med politiet?

- Ingen kommentar.

Nordlys har også vært i kontakt med kvinnens arbeidsgiver i Balsfjord. Heller ikke bedriftens daglige leder ønsker å kommentere saken.

FORTSATT SAVNET: Politiet har fortsatt ikke funnet Per Vålnes (50) 11 måneder etter at han ble savnet fra hjemmet i Storsteinnes i Balsfjord i Troms. I dag ble hans 40 år gamle samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til forsettlig drap. Foto: Privat.
FORTSATT SAVNET: Politiet har fortsatt ikke funnet Per Vålnes (50) 11 måneder etter at han ble savnet fra hjemmet i Storsteinnes i Balsfjord i Troms. I dag ble hans 40 år gamle samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til forsettlig drap. Foto: Privat. Vis mer