Samboeren frikjent for drap

Linda Didriksens samboer ble nå klokka 13 frifunnet for drapet. Tingretten var delt i avgjørelsen. Samboeren ble dømt til å betale 250 000 kroner i erstatning til Lindas foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 13 i dag startet sorenskriver Gunnar Lind å lese opp dommen i Salten Tingrett i Bodø.

Lagmannsrettssal 6 i Bodø var stappfull, og det ble helt stille da sorenskriveren kom inn i rommet.

Han leser opp navnet på tiltalte, og sier at han er frifunnet. I neste setning forteller han at retten har dømt ham til å betale 125 000 kroner i erstatning til hver av den drepte Linda Didriksens foreldre.

Tingretten kom ikke til enighet i skyldspørsmålet, men var enige om at samboeren skulle betale erstatning til Lindas foreldre.

Samboeren anket avgjørelsen om erstatning på stedet.

Grundig gjennomgang

- Retten finner ingen enkeltstående bevis som hverken frifinner eller knytter ham til drapet, sa Lind, før han gikk igjennom alle sentrale elementer i saken. Både ting som talte for at tiltalte faktisk var drapsmannen, og at han ikke var det.

På punkt etter punkt listet Lind opp punktene som retten mener at samboeren ikke har forklart seg riktig om, eller som retten mener er lite troverdige forklaringer fra ham.

Rettens konklusjon er at tiltalte ikke har gitt en troverdig forklaring på en rekke sentrale spørsmål i saken.

Retten har inntrykk av at tiltalte skjuler hva som skjedde med bagen. Den finner det påfallende at han ikke husker hva som skjedde med den, og finner ingen troverdig forklaring for hvorfor han skulle forklare seg uriktig om dette, om ikke bagen ble brukt til å frakte bort liket av Linda.

Finner ikke noe motiv

Retten har ikke funnet noe klart motiv for at samboeren skal ha drept Linda. Uenigheten dem imellom var ikke så stor at den alene skulle føre til en drapshandling.

Sorenskriver Lund legger så vekt på at de er nødt til å være nær 100 prosent overbevist om skyld for å dømme ham for drap.

Flertallet på tre mente at det er mulig at Linda kan ha forlatt leiligheten på det tidspunktet samboeren har forklart. De mente sannsynligheten for dette var liten, men de kunne altså ikke utelukke dette.

Retten er svært nær at det kun finnes en teoretisk mulighet for at tiltalte ikke er skyldig.

Rettens mindretall mente det kun er en teoretisk mulighet for at Linda noen gang forlot leiligheten, og for at hun skal ha blitt plukket opp av en ukjent gjerningsmann. De mener det bevist at samboeren drepte Linda.

Retten mener at det er sannsynlig at han drepte Linda Didriksen, og dømte ham derfor til å betale Lindas foreldre 250 000 kroner i erstatning.

Sorenskriver Lind forklarer at det ikke er så strenge krav til bevis i erstatningssaken som i selve skyldspørsmålet.

Hadde bedt om 12 års fengsel

Statsadvokatene Geir Fornebo og Ann Rødvei hadde bedt om tolv års fengsel for samboeren, mens forsvarer, advokat Roald Angell, hadde krevd full frifinnelse.

Tiltalte har hele tida nektet straffskyld.

De to likhundene Aiko og Chico undersøkt madrassen der politiet mener Linda ble kvalt, uten at de markerte funn.

Dette er de samme hundene som ble brukt som et bevis mot Gamal Hosein da han ble dømt for drapet på kona Gry. Ifølge eksperter på likhunder kan hundene ta feil. At de ikke markerte på Linda Didriksens madrass behøver ikke bety at det ikke har ligget et lik der.

Men påtalemyndigheten har også lagt fram flere punkter de mener beviser at samboeren drepte gravide Linda. De mener hun ble kvalt etter en krangel om framtida, og har fortalt retten at det ikke finnes spor som tyder på at noen andre enn samboeren står bak drapet.

Det var spesielt tre forhold som ble fremhevet:

  • Samboeren har endret forklaring flere ganger, og det tok et halvt år før han fortalte om bagen som påtalemyndigheten mener han gjemte liket i.
  • Det ble funnet urin i samboernes seng, noe som kan tyde på at Linda ble kvalt der.
  • I tillegg sier to vitner at de så samboeren på et tidspunkt da han hevder han lå og sov sammen med samboeren.
TO UKER IGJEN Å LEVE: Linda Didriksen traff kjæresten i klasserommet da hun begynte på gymnaset på Ørnes i Meløy. Dette bildet er tatt 16. mai 2000.