GROTESK DRAP: Marie Samuelsson ble kvalt med en telefonledning, 27 år gammel, av sin samboer Jan-Erik Brandt. Foto: Privat
GROTESK DRAP: Marie Samuelsson ble kvalt med en telefonledning, 27 år gammel, av sin samboer Jan-Erik Brandt. Foto: PrivatVis mer

15 år etter mordet på Marie (27) slåss samboeren mot livstidsdommen

Samboeren meldte Marie (27) savnet. Så fant de henne nedgravd i hagen

I sommer mislyktes samboeren enda en gang i å få omgjort livstidsdommen for et mord som rystet Sverige.

Etter Marie Samuelssons (27) forsvinning i juli 2003, lette den 11 år eldre Jan-Erik Brandt tilsynelatende utrettelig etter sin samboer.

I pressen opptrådte han med bekymret mine, mens han holdt et bilde av Samuelsson opp foran seg. Flere syntes det skurret.

- Det var underlig helt fra begynnelsen. Magefølelsen var at det her stemmer ikke, sier etterforskningsleder Leif Nykvist - en av flere som nå snakker ut om saken i en artikkel i Expressen.

Flere av Samuelssons venner forteller om en liknende, snikende følelse som den Nykvist hadde.

Avisen har derimot ikke greid å få Jan-Erik Brandt i tale.

- Tenkte straks at hun ikke lever

Marie Samuelsson ble borte etter at hun en julinatt i 2003 dro hjem fra en fest sammen med samboeren.

I bilen hjem fra festen skal det ha oppstått en uenighet mellom henne og samboeren, Jan-Erik Brandt.

«Jeg tar ikke imot mer dritt fra ham», skal Marie ha sagt til sin bestevenn som var med i bilen, ifølge et forhør av vennen som Expressen siterer fra.

- INNIHELVETE USKYLDIG: - Jeg har blitt innihelvete uskyldig dømt. Det var galt av meg å tilstå, sa Marie Samuelssons samboer til Expressen i 2004. Foto: Tommy Schönstedt
- INNIHELVETE USKYLDIG: - Jeg har blitt innihelvete uskyldig dømt. Det var galt av meg å tilstå, sa Marie Samuelssons samboer til Expressen i 2004. Foto: Tommy Schönstedt Vis mer

En av vennene forteller at hun neste morgen ble oppringt av Brandt. Han skal da ha fortalt at han og Samuelsson hadde kranglet om hundenes matskåler da de kom hjem. Angivelig hadde hun dratt hjemmefra i sinne.

- Jeg husker at jeg straks tenkte at hun ikke lever, jeg hadde en slik magefølelse, forteller en barndomsvenn av Marie som vil være anonym til Expressen.

Barndomsvennen skulle få rett.

- Ingen sørgende mann

Under etterforskningen fortalte tidligere kjærester politiet at Brandt hadde brukt vold mot dem. Han begynte å framstå som en mann som var i stand til å drepe sin samboer.

Politiet tok i bruk telefonavlytting, og snakket med ham en gang i uka.

Gjennom hele denne prosessen vokste mistanken.

- Han opptrådte ikke som noen sørgende mann, sier Nykvist til Expressen.

Samuelssons venn Hans Haggren kjente også til tilfeller hvor samboeren hadde brukt vold.

- Men derfra til at det skulle gå så langt som dette, trodde ingen, sier Haggren.

«Det mest graverende»

Den 16. september slo politiet til med en gjennomsøking av parets hjem.

Dagen etter, 66 dager etter forsvinningen, ble Marie Samuelssons døde kropp funnet. Den lå nedgravd under en gammel pram, inntil en vegg, og var innpakket i blant annet plastsekker.

Rundt halsen lå fortsatt telefonledningen som hun hadde blitt kvalt med.

BLE FUNNET NEDGRAVD: Marie Samuelssons døde kropp ble funnet nedgravd under denne prammen, i september 2003. Foto: Svensk politi
BLE FUNNET NEDGRAVD: Marie Samuelssons døde kropp ble funnet nedgravd under denne prammen, i september 2003. Foto: Svensk politi Vis mer

Den 1. mars 2004, etter at mordtiltalen var klar, skrev lokalavisen Mora Tidning at det mest graverende for samboeren var at fingeravtrykkene hans fantes på teipen som var brukt for å pakke henne inn.

- Fingeravtrykket sitter nesten en halv meter fra enden på teipen, så det kan bare ha kommet dit da kroppen ble pakket inn, sa etterforskningsleder Leif Nykvist til avisen.

Han sa at stort sett alt som ble funnet nedgravd, kunne knyttes til parets bolig. Det virket umulig å snakke seg bort fra det.

I retten prøvde Brandt og forsvareren likevel som best de kunne.

- Jeg har ikke drept noen!

Forsvareren Per Borgblad mente hele tiltalen var bygget på indisier.

- Hvem som helst har dessuten kunnet ta seg inn i fyrrommet der det som ble funnet i graven var plassert, sa han under ankesaken i Svea Hovrätt i august 2004, ifølge Mora Tidnings rettsreferat.

Aktor Olle Sohlberg ville gjerne høre Brandts forklaring på at fingeravtrykket hans fantes på teipen.

- Jeg har ikke drept noen!, svarte Brandt til det.

- Men fingeravtrykket?, insisterte Sohlberg.

- Det kan ikke være grunn til å låse noen inne for resten av livet!, svarte Jan-Erik Brandt - åpenbart ute av stand til å gi en god forklaring.

Han og forsvareren led et sviende tap, og Brandt ble dømt til livstid i fengsel.

- Har løyet konsekvent

Senere forsøkte Jan-Erik Brandt en rekke strategier for å slippe eller mildne livstidsdommen, i søknader, klager og ankesaker.

Han nektet først, så tilsto han - og trakk deretter tilbake tilståelsen.

Den kanskje hardeste karakteristikken av de skiftende strategiene kom fra Jörgen Almblad, som høsten 2004 behandlet ankesaken til Høyesterett.

På det tidspunktet hadde Brandt erkjent drapet på Marie Samuelsson.

«Jan-Erik Brandt har konsekvent løyet under hele forundersøkelsen. Han vet selv hva han har gjort. Jeg anser derfor at hans endrede forklaring bare er ytterligere et forsøk på å manipulere rettsordningen så han kan unngå den straffen hans gjerning fortjener», skrev Almblad ifølge Dalarnas Tidningar.

- Innihelvete uskyldig dømt

Den 22. november 2004 avgjorde Høyesterett at anken ikke ville tas opp til behandling. Kort tid etter trakk Brandt tilståelsen tilbake.

- Jeg har blitt innihelvete uskyldig dømt. Det var galt av meg å tilstå, sa han i et intervju med Expressen.

Flere ganger siden da har Jan-Erik Brandt, uten hell, prøvd å få livstidsdommen omgjort. Et av forsøkene strandet i juni 2016.

Da hadde han en ny oppfatning av hva som egentlig skjedde.

«Nå sier han at informasjonen taler for at han utvilsomt er morderen men at han ikke husker noe», skrev Dalarnes Tidningar.

I juli i år avslo Göta hovrätt Brandts hittil siste forsøk på å få straffen nedsatt.