SAMBOER AVHØRT: Dødspiloten Andreas Lubitz' samboer visste at han var dårlig, men trodde at kjæresten var på bedringens vei.  Foto: Fototeam Mueller/AFP
SAMBOER AVHØRT: Dødspiloten Andreas Lubitz' samboer visste at han var dårlig, men trodde at kjæresten var på bedringens vei. Foto: Fototeam Mueller/AFPVis mer

Samboeren mente at Andreas Lubitz var på bedringens vei

Dødspilotens samboer visste at han hadde psykiske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Kvinnen som inntil nylig bodde sammen med Lubitz i leiligheten hans i Düsseldorf, forklarte seg i helga til politiets etterforskere i Düsseldorf, melder SpiegelOnline.

Den 26 år gamle ungdomsskolelæreren hadde en politiprest til stede under avhøret. 

CNN siterer en ikke navngitt myndighetskilde på at kivnnen åpenbart ikke hadde forstått omfanget av problemene hans. Paret hadde vært optimistisk - forklarte hun - og mente at de i felleskap kunne overvinne vanskelighetene.

Fortsatt samboer
Spiegel opplyser at Lubitz og 26-åringen fremdeles var samboere, i motsetning til flere medier som i forrige uke rapporterte at kvinnen hadde brutt forlovelsen og - kort tid før katastrofen i de franske Alpene - flyttet ut av leiligheten.

Etterforskerne går nå ut fra at et sannsynlig motiv for bevisst å styre flyet - og de 150 som var om bord rett i ulykka - var Andreas Lubitz' frykt for å miste lisensen som trafikkflyger.

Flere leger
Påtalemyndighetene i Düsseldorf har tidligere bekreftet at den 27 år gamle mannen - allerede før han startet utdannelsen som profesjonell pilot - gikk til behandling hos en psykoterapeut. Her ble det blant annet konstatert at han var plaget med selvmordstanker.

Lubitz oppsøkte de seinere åra flere leger, uten at noen av dem konstaterte aggresjoner eller risiko for selvmord.

Flygeren informerte i 2009 Lufthansa om en tidligere episode med alvorlig depresjon, opplyser det tyske flyselskapet. Ifølge Lufthansa er dokumentene sendt videre til påtalemyndigheten. De omfatter blant annet eposter som Lubitz sendte til sine flyinstruktører.

- I denne korrespondansen informerte han Flight Training Pilot School i 2009 om en tidligere episode med alvorlig depresjon, heter det i en uttalelse fra Lufthansa tirsdag.

Sykdomshistorien hans er nå rekonstruert, etter at etterforskerne på torsdag i forrige uke beslagla store mengder medisinske dokumenter i annenpilotens hjem. Av disse papirene går det blant annet fram at Lubitz for to uker siden ble sykmeldt av en psykiater som mente at han hadde bipolare lidelser - noe som får SpiegelOnline til å anta at han var manisk depressiv.

I Lubitz' leilighet ble det blant annet funnet en istykkerrevet sykemelding som omfattet dagene før og etter flystyrtet.

Andreas Lubitz oppsøkte den siste tida en hel rekke leger med ulike spesialområder. En undersøkelse av øynene - som for få uker siden ble foretatt på universitetssykehuset i Düsseldorf - konkluderte med at han ikke hadde noen fysiske sykdommer. Derimot ytret en lege mistanke om at det kunne dreie seg om synsvanskeligheter som følge av en psykosomatisk lidelse.