Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samboeren nekter flere avhør

STAVANGER (Dagbladet.no): Etterforskerne skulle bruke helga til å avhøre 23-åringen om hjemturen, sjalusien og bulen i buksa. Politiet svarte med å frata ham tv-en da han nektet å la seg avhøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke interessert i å la politiet avhøre 23-åringen så lenge de bare er ute etter å ta ham, sier advokat Frode Folkestad som bistår Atle Helljesen på forsvarersida.

Etter at forhørsretten i går fastslo at det ikke var skjellig grunn til å mistenke 23-åringen for Tina-drapet, trodde etterforskerne at de hadde helga på seg til å få fram nye opplysninger i avhør.

- Min klient hadde fått tv, radio og aviser på cella, og fant ut at det skulle gå greit å oppholde seg der til over helga, sier Folkestad til Dagbladet.no.

I formiddag kom fengselsbetjentene og fjernet tv-en etter ordre fra politiet.

- De sa at så lenge 23-åringen ikke ville la seg avhøre, fikk han heller ikke ha kontakt med omverdenen, sier Folkestad som har klaget tv-beslaget til politiet.

Sviende nederlag

Politiet fortalte Dagbladet.no tidligere i dag at de ønsket å få til et nytt avhør allerede i dag, og flere avhør i løpet av helga. Lagmannsretten skal til uka avgjøre om 23-åringen skal løslates. Det kan skje allerede mandag, men datoen er ikke fastsatt. Dersom retten er enig med forhørsretten i at 23-åringen trolig ikke har drept samboeren sin, går Stavanger-politiet på et nytt sviende nederlag.

De mener at mannen løy og forklarte seg motstridende under onsdagens avhør, men retten mente at bevisene ikke holdt. Politiet liker svært dårlig at de ikke får forsøke å slå flere huller i siktedes forklaring.

Planen var å presse 23-åringen på følgende punkter hvor de mener han forklarer seg uriktig:

  • Tidspunktet han forlot sentrum etter krangelen med Tina.
  • Mai: Etterforskerne begynner planlegginga av en siste offensiv mot Tinas samboer som de mistenker kan være gjerningsmannen.
  • Juni: Politiet sender barnåler de har funnet i bagasjerom til undersøkelser - blant annet fra samboeren bil. Dersom nålene kommer fra samme tre som nålene som ble funnet i industrisekken, kan de ha bevis mot drapsmannen.
  • 22.10: Politiet opplyser at de venter barnål-DNA innen få uker.
  • 31.10: Politiet avhører og sikter den 23-årige samboeren for drapet på Tina Jørgensen. De forteller at han i avhør har gitt motstridende opplysninger og at han ikke har alibi for drapstidspunktet.
  • 1.11: 23-åringen avhøres videre og framstilles for varetekt. Forhørsretten mener at det ikke er skjellig grunn for mistanke, og avviser derfor begjæringa om varetekt. Kjennelsen ankes til lagmannsretten som behandler saken neste uke. 23-åringen blir sittende i fengsel.
  • Hvor lang tid han brukte på hjemveien. Politiet mener han har oppgitt påfallende lang tid og gått en unødvendig lang vei.
  • 23-åringen opplyser at han tok følge med en mann i lys dress, men mannen har ikke meldt seg tross gjentatte politietterlysninger.

Ifølge Stavanger Aftenblad var forklaringene rundt hjemturen helt sentral for at politiet valgte å sikte mannen for drapet 24. september i fjor. Politiet har lenge mistenkt ham for drapet, og begynte i mai å legge strategien som endte med onsdagens siktelse.

Bul i buksa

Verdens Gang skriver at politiet på samme tid fant et oppsiktsvekkende bilde av 23-åringen. Han har hele tiden hevdet at han ikke kunne ringe Tina da hun forsvant fordi han ikke hadde med mobiltelefonen den kvelden.

På bildet som ble tatt drapskvelden, oppdaget Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen en bul i buksa til Tinas samboer. Etter å ha forstørret bildet, konkluderte etterforskerne med at bulen måtte være en mobiltelefon. Buksebulen var en medvirkende årsak til at politiet valgte å styre etterforskninga mot 23-åringen.

Politiet tror at han drepte Tina i sjalusi. Under vorspielet hadde hun vekslet noen ord med en ekskjæreste, og seinere skal hun ha hvisket noen ord i øret til en annen gutt - noe som 23-åringen kan ha oppfattet som kyssing. De skilte seinere lag i sentrum etter å ha småkranglet.

Politiet tror han ventet på henne et sted på hjemveien og drepte henne ved bruhodet ikke langt fra der de bodde. Etterpå fraktet han liket hennes i en industrisekk til kummen hun ble funnet i en måned seinere.

Tinas mor støtter 23-åringen

- Dette er ikke noe Tinas kjæreste kan gjøre. Jeg har kjent ham i fire-fem år, og han kan knapt ta livet av ei flue, sier Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen.

Hun er lettet over at forhørsretten ikke lot politiet varetektsfengsle 23-åringen. Før han selv forteller henne at han har tatt livet av Tina, nekter hun å se på ham som drapsmann.

- Jeg er ikke som en Bondevik som kan snu på hælen. Jeg har tatt Tinas kjæreste til mitt hjerte fra første dag, sier Austdal Rasmussen til Dagbladet.no.

På en pressekonferanse i dag sa politiet at de har forståelse og respekt for at de pårørende reagerer så sterkt på siktelsen og kravet om varetekt.

2001:

Hele Norges coronakart