SIKTET: Øst-Finnmark tingrett slo torsdag fast at det overgrepssiktede samboerparet skal sitte varetektsfengslet fram til oktober. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
SIKTET: Øst-Finnmark tingrett slo torsdag fast at det overgrepssiktede samboerparet skal sitte varetektsfengslet fram til oktober. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB ScanpixVis mer

Samboerpar filmet overgrep mot lite barn

Er siktet for grov voldtekt og risikerer 21 års fengsel.

I Øst-Finnmark tingrett torsdag ble det besluttet fengslingsforlengelse av et samboerpar som er siktet for overgrep mot et barn under skolealder.

Begge er siktet etter straffelovens paragraf 301, som omhandler «grov voldtekt av barn under 14 år». Strafferammen er lovens maksstraff, 21 års fengsel.

Det var Sør-Varanger Avis som først omtalte saken.

Samboerparet ble pågrepet som en del av en større aksjon mot barnepornonettverk i vinter, ifølge avisa.

- Tvangssituasjon

Den siktede kvinnen oppfatter selv at hun har vært i en tvangs- og trusselsituasjon. Likevel mener tingrettsdommeren at bevisene er sterke nok til å holde kvinnen fengslet. Hennes advokatteam bekrefter overfor Dagbladet at de vurderer å anke kjennelsen om videre varetektsfengsling.

- Vi vil vurdere å anke, men vi venter på den rettspsykiatriske rapporten, som skal komme denne uka, opplyser advokatfullmektig Jørn Are Gaski, som er en del av advokatteamet til kvinnen.

Den siktede mannen har erkjent i avhør og i retten at han har gjennomført overgrep mot det unge barnet.

- Fengslingstida er akseptert av siktede, skriver forsvareren til den siktede mannen, Vidar Zahl Arntzen.

Forlenger varetektsfengsling

Retten mener det foreligger bevis som i særlig grad styrker mistanken mot samboerparet.

I bevismaterialet er det en film som paret selv har filmet. I filmen skal kvinnen og mannen utføre overgrep mot det fornærmede barnet, som ikke er deres eget.

Påtalemyndigheten har bedt om fortsatt varetektsfengsling med begrunnelsen om at løslatelse kan «støte allmennhetens rettsfølelse». Fengslingen er satt fram til hovedforhandlingen 23. oktober.

Ikke tatt ut tiltale

Et spesielt aspekt ved saken er at den ikke er ferdig etterforsket ennå, og tiltaler er ikke tatt ut. Likevel har altså retten forhåndsberammet rettssaken til 23. oktober.

Både kvinnen og mannen har vært i varetekt siden 21. mars.

Ifølge tingretten må begge de siktede regne med å sone «flere år» i fengsel om de blir dømt.

Samboerparet har selv to barn, men retten er ikke kjent med at de har utført overgrep mot egne barn. Begge barna blir tatt hånd om av barnevernet.