Samboerpar siktet for drap etter at Vibeche (48) forsvant

Tror den savnede kvinnen ble drept og dumpet i Nidelva. Også kvinnens samboer og en fjerde person pågrepet i dag.

SPERRET AV: Politiet gjorde i ettermiddag nye søk ved Nidelva i Trondheim sentrum. Den savnede kvinnen er imidlertid ennå ikke funnet. Foto: Geir Otto Johansen
SPERRET AV: Politiet gjorde i ettermiddag nye søk ved Nidelva i Trondheim sentrum. Den savnede kvinnen er imidlertid ennå ikke funnet. Foto: Geir Otto Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): En 47 år gammel mann og hans samboer (34) er siktet for drap eller medvirkning til drap i forbindelse med at Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) er forsvunnet.

Det opplyste politiinspektør Per Morten Brobakke på en pressekonferanse klokka 18.

- Det som har framkommet i avhør og opplysninger i etterforskningen forøvrig ga grunn til å utvide siktelsen. Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke de to for drap eller medvirkning til drap på den savnede kvinnen, sier Brobakke.

Samtidig bekrefter politiet at de tror Falch Danielsen har havnet i Nidelva, som går et steinkast fra kvinnens leilighet. Kvinnen er ennå ikke funnet.

- Vi har fått informasjon i etterforskningen om at kvinnen kan ha blitt fraktet fra åstedet til området rundt Marinen og er forlatt i eller ved vannkanten. Derfor er det iverksatt søk ved elva, sier politioverbetjent Bjørn Are Kattem.

I tillegg er i dag ytterligere to menn, en 60-åring og en 39-åring, siktet for bevisforspillelse. 60-åringen er den savnede kvinnens samboer.

DRAPSSIKTELSER::  Politiinspektør Per Morten Brobakke (t.v.) og politioverbetjent Bjørn Are Kattem informerte i kveld om gjennombruddet i etterforskningen. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN
DRAPSSIKTELSER:: Politiinspektør Per Morten Brobakke (t.v.) og politioverbetjent Bjørn Are Kattem informerte i kveld om gjennombruddet i etterforskningen. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN Vis mer

Politiet vil ikke gå nærmere inn på disse siktedes rolle i saken.

Forsvareren til en av dem, advokat Torfinn Svanem, ble i ettermiddag tilkalt for å bistå i politiavhør.

- Det er noe uklart hva han er siktet for, men etter det jeg forstår ble han pågrepet i dag, sier advokat Torfinn Svanem.

Lette med dykkere
I hele går og i dag har det blitt gjort omfattende søk etter Falck Danielsen, blant annet med dykkere fra brannvesenet i Nidelva og hundeekvipasjer på land, uten hell.

Politiet sperret i ettermiddag av et område like ved elva, på Kalvskinnet, men sperringen ble etterhvert opphevnet.  Området ligger 700-800 meter fra leiligheten til savnede og snaut 500 meter fra Nidarosdomen.

Samtidig som etterforskerne nå gjennomfører avhør av de fire siktede og vitner, vil letingen etter den antatt drepte kvinnen fortsette gjennom helga.

- Det vil bli holdt fullt trykk på saken, sier Kattem.

Samboere siktet Savnetsaken ble raskt håndtert som en drapsetterforskning da politiet i går morges fant omfattende blodspor i Falck Danielsens leilighet i Kjøpmannsgata i Midtbyen. Det antatte åstedet ble i hele går finkjemmet av kriminalteknikere.

Utpå dagen ble det nå drapssiktede samboerparet pågrepet og siktet, etter først å ha blitt avhørt som vitner. De ble da siktet for legemsbeskadigelse, men politiet skal hele tiden ha fryktet at det dreide seg om et drap.

BEVISMATERIALE: Kriminalteknikere bar i går ut flere kasser med gjenstander fra den savnede kvinnens bolig i Kjøpmannsgata i Trondheim. Leiligheten antas å være åsted for drapet.
Foto: Geir Otto Johansen
BEVISMATERIALE: Kriminalteknikere bar i går ut flere kasser med gjenstander fra den savnede kvinnens bolig i Kjøpmannsgata i Trondheim. Leiligheten antas å være åsted for drapet. Foto: Geir Otto Johansen Vis mer

- Det var funn i leiligheten sammen med andre opplysninger i etterforskningen som gjorde at de ble siktet og pågrepet, sa politiinspektør Per Morten Brobakke til Dagbladet i går.

Da 47-åringens status ble endret til siktet i løpet av avhør i går, ga han uttrykk for at han var sliten og ville vente med ytterligere utspørring til dagen etter, men svarte likevel på ett sentralt spørsmål fra etterforskerne.

- Han ble bare spurt om en ting: Om han trodde det var et menneske i nød et sted. Det svarte han nei på. Enten er han totalt uvitende eller så vet han mer enn jeg eller politiet vet, sa mannens forsvarer, advokat Christian Wiig, til Dagbladet i går.

Da 47-åringen skulle i et nytt avhør etter utvidelsen av siktelsen, klokka 17.30 i dag, nektet han å forklare seg videre, opplyser Wiig.

Den siktede kvinnens forsvarer ville i går ikke kommentere hvordan hun stilte seg til det som da var en voldssiktelse.

Store rusproblemer Den nå drapssiktede 47-åringen ble i 2005 tiltalt i en voldssak i Rogaland, men har etter dette ikke blitt dømt for alvorlig kriminalitet. I 2008 ble han i Fosen tingrett dømt etter å ha tilstått besittelse av en mindre mengde narkotika. I september 2012 ble han dømt for en rekke tilfeller av bilkjøring i pillerus og kjøring uten førerkort i Trondheim. Den gang var mannen også åpen om at han misbrukte heroin.

«Det knytter seg en viss tvil til om tiltalte, på grunn av sitt åpenbare og tunge rusmisbruk, vil være i stand til å gjennomføre program mot ruspåvirket kjøring», skrev Sør-Trøndelag tingrett i dommen.

SØKTE MED DYKKERE: Brannvesenet saumfarte i går en lengre strekning av Nidelva med to dykkere, også etter at det var blitt mørkt. 
Foto: Geir Otto Johansen
SØKTE MED DYKKERE: Brannvesenet saumfarte i går en lengre strekning av Nidelva med to dykkere, også etter at det var blitt mørkt. Foto: Geir Otto Johansen Vis mer

Retten kom likevel til at det var riktig å gjøre dommen på 60 dagers fengsel betinget, under forutsetning av at han gjennomførte et behandlingsopplegg. Men det viste seg snart at 47-åringen ikke hadde klart å følge opp, og gjorde seg utilgjengelig for friomsorgskontoret.

Så seint som 13. desember i fjor ble derfor den betingede dommen omgjort til ubetinget fengsel.

«[47-åringen] har etter gjentatte oppfordringer unnlatt å møte eller på annet vis sette seg i kontakt med friomsorgen, noe han plikter å gjøre», konstaterte Sør-Trøndelag tingrett.

Samboerparet og de to mennene som er siktet for bevisforspillelse vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen.

SAVNET: I samråd med familien friga i går politiet et bilde av savnede  Vibeche Sofie Falck Danielsen for å få tips i saken. Politiet jobbet i går ut fra at 48-åringens leilighet er åstedet for forbrytelsen som ligger bak forsvinningen. Foto: POLITIET / Geir Otto Johansen
SAVNET: I samråd med familien friga i går politiet et bilde av savnede Vibeche Sofie Falck Danielsen for å få tips i saken. Politiet jobbet i går ut fra at 48-åringens leilighet er åstedet for forbrytelsen som ligger bak forsvinningen. Foto: POLITIET / Geir Otto Johansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer