- Samboerskap er risikabelt for barna

Mer utsatt for fattigdom og fravær av far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av landets fremste familieforskere mener barn av samboende foreldre er langt mer utsatt for fattigdom og fravær av far enn barn av gifte foreldre.

Sosiologiprofessorene An-Magritte Jensen og Kari Moxnes ved NTNU i Trondheim kastet ut denne brannfakkelen da de holdt et innlegg under Norsk Barnevernkongress på Røros denne uken, skriver Adresseavisen.

Stadig flere barn fødes i samboerskap, som langt oftere ender i brudd enn ekteskap.

Langt de fleste barna blir boende med mor etter samlivsbrudd, og siden far oftest har størst inntekt, ender flertallet av barna hos den parten som har svakest økonomi.

Siden samboerskap er den vanligste samlivsformen for par med lav økonomisk og sosial status, har barn i denne gruppen størst risiko for å oppleve fattigdom, hevdet forskerne.

- Det er også i denne kategorien foreldrene oftest ender i strid med hverandre etter et brudd, samtidig som de oftere flytter lengre fra hverandre enn mer ressurssterke eller gifte par i samme situasjon. Resultatet blir helt systematisk at det inngås færre avtaler om felles foreldreansvar og delt samvær i denne gruppen. Samboerskapet svekker også systematisk faderskapet, slik at fedrene ofte blir en helt fraværende ressurs, uten samvær med barna, fortalte Jensen.

I dag bor 275.000 barn i Norge sammen med bare én av sine foreldre.

(NTB)

ENDER OFTERE I BRUDD: Stadig flere velger å leve i samboerskap. Denne samlivsformen ender oftere i brudd enn ekteskap. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
ENDER OFTERE I BRUDD: Stadig flere velger å leve i samboerskap. Denne samlivsformen ender oftere i brudd enn ekteskap. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer