Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Same får ikke kaste lasso i fengsel

Johan Aslak Hætta (26) er trist i luftegården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hætta mener hans samiske identitet ikke blir ivaretatt i tilstrekkelig grad i Trondheim fengsel. Den drapsdømte samen reagerer på Samefolkets dag ikke markeres i fengselet, at reinsdyrkjøtt ikke er å oppdrive - og at han ikke får bruke lasso i luftegården.

26-åringen har prøvd å få tillatelse til den tradisjonelle aktiviteten, men ifølge Adresseavisen har han fått et nei.

- De begrunner avslaget med sikkerhet, men det forstår jeg ikke. Lassoen er 20 meter, og det er 40 meter til nærmeste tre fra muren. Jeg kan ikke bruke lassoen til å rømme, sier Hætta til Adresseavisen.

Han soner en dom på 10 år etter at han skjøt en mann med hagle i Kautokeino, og har så langt bare fått svinge tauet helt unntaksvis.

- Jeg har fått kastet med lasso én gang da vi var på tur til Oppdal, forteller Hætta, som heller ikke forstår hvorfor ikke pizza og pasta, som ikke er norske matretter i utgangspunktet, av og til kan byttes ut med viltkjøtt.

I sum mener samen at Trondheim fengsel bryter ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter, der det blant annet framgår at det skal det tas hensyn til økonomiske, sosiale og kulturelle særtrekk ved urbefolkning når det fastsettes straff.

Hætta har også fått avslag på en søknad om en lengre permisjon for å ta historie grunnfag utenfor fengselsmurene.

- Jeg deltar på sportsaktiviteter utenfor fengslet flere ganger i uka. Da er jeg ingen sikkerhetsrisiko, argumenterer Hætta overfor Adresseavisen.

Arkivfoto: TOM E. ØSTHUUS
Arkivfoto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer


Han mener fengselet har vist liten eller ingen vilje til samarbeid.

- Det sier seg selv at vi ikke kan møte alle fangenes enkeltbehov. Det viktigste for oss er å ivareta primærbehov og fengselsgjennomføringsloven. Vi prøver å ta rimelige hensyn til minoriteter og ulike religioner, sier fengselsdirektør Steinar Vinje.

image: Same får ikke kaste lasso i fengsel
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media