Same-håp etter eskimo-seier

TROMSØ (Dagbladet): Eskimoer på Nord-Grønland har vunnet en oppsiktsvekkende seier over Danmark og USA:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fangstfolkene ble flyttet med tvang, det var et kolonialistisk overgrep, uttaler Østre Landsrett i København, som dømmer Danmark til å betale erstatning til eskimoene.

Ble jaget

Eskimoene fikk bare to dager på seg til å flytte da USA i 1953 anla sin topphemmelige og gigantiske militærbase ved Thule. I 2000 år hadde inuittene, som er navnet eskimoene sjøl bruker om sitt folk, levd av fangst og fiske her under Nordpolens kalde tak.

De hadde plutselig ingen rettigheter da supermakten USA fant ut at isolerte Thule passet ypperlig som base under den kalde krigen. Danmark var en lydig alliert, som ikke brydde seg om noen fangstmenns skjebne.

Dommen som falt i København fredag, feires som en nasjonal seier på Grønland og vil nå også bli nøye studert av samene i Norge.

- Utrolig gledelig, dette er en viktig prinsipiell dom for alle urfolk. Dommen bekrefter at urbefolkninger har rettigheter til områder de har bebodd i generasjoner, sier sametingspresident Sven-Roald Nystø til Dagbladet.

Bondevik møter samene

I neste måned skal Sametinget diskutere samenes rettigheter med statsminister Kjell Magne Bondevik og justisminister Odd Einar Dørum til stede i salen i Karasjok.

Alt tyder på at flertallet i Sametinget vil hevde at samefolket har eiendomsrett til land og vann, slik juridiske eksperter har fastslått.

Den ferske dommen fra København vil styrke deres argumenter.

Eskimo-dommen griper dermed inn i en følelsesladet debatt som nå splitter familier, bygder og distrikter på Nordkalotten. Nordmenn står mot samer, ordbruken er tøff og konflikten er dyp og fastlåst.