Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Same-røre

Hvert år forvalter Sametinget rundt 250 millioner kroner. Ingen har kontroll over hvordan pengene brukes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARASJOK (Dagbladet): Det sier leder av Sametingets kontroll- og konstitusjonskomité, Jørn Are Gaski (Ap).

Dagbladet har gjort flere oppsiktsvekkende funn i Sametingets arkiver, som vil bli presentert i en serie artikler. Et av funnene har ført til at det pågår en intern gransking i Sametinget. Saken blir presentert over de neste sidene i dagens avis.

Jørn Are Gaski, som leder Sametingets kontroll- og konstitusjonskomité, er opprørt, men ikke sjokkert over Dagbladets avsløringer.

- Dette illustrerer at det ikke finnes reelle kontrollsystemer. Alt er kaos. Mange av opplysningene var ukjente for meg, sier Gaski. Med seg i komiteen har han blant andre tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga.

Stemt ned

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har et årsbudsjett på 106 000 kroner. For dette beløpet skal Gaski og de to andre i komiteen kontrollere hvordan Sametingets årlige budsjett på nærmere 250 millioner forvaltes.

- Vi har behandlet tre- fire saker og er de glade amatører, bemerker kontrollsjefen, som ikke har saksbehandlere å støtte seg på.

De gangene komiteen har tatt opp saker, er de - ifølge Gaski - utelukkende blitt stemt ned.

- Unntatt da vi fremmet forslag om etterbetalt lønn på 6000 kroner til hver av representantene, forteller han.

Nylig var Gaski i kontakt med fylkesrevisjonen i Finnmark. Sjokkert må han slå fast at knøttsmå kommuner, med budsjett tilsvarende brøkdeler av Sametingets rammer, bruker mye mer på å kontrollere pengebruken.

- Vi sliter med legitimitet hos velgerne. En klar forutsetning for tillit er at systemet er på stell. Sametinget er ikke lovpålagt den samme kontrollen som kommuner og fylkeskommuner. Uten reell forvaltningsrevisjon er det vanskelig å finne rom for innsparinger, konstaterer Gaski.

I et møte med Riksrevisjonen tok han opp en konkret sak der en representant var bevilget store summer til sitt overnattingssted.

Banket igjennom

Gaski hadde protestert. Tilskuddet var i strid med regelverket, men det ble banket igjennom.

Riksrevisjonens reaksjon gjorde ham fortørnet.

- De kunne ikke gå inn i det de omtalte som politiske disponeringer, til tross for regelbrudd. Det er fint at Riksrevisjonen sjekker at alle bilag er på plass, men også måten pengene brukes på må kontrolleres, sier han. Siden 1989 har Sametinget forvaltet milliarder av offentlige midler. Dagbladet setter i en serie reportasjer søkelys på Sametingets sviktende økonomiske kontroll og hvordan makten forvaltes ved samenes parlament.

UTEN OVERSIKT? Sametinget i Karasjok, under et møte i plenumssalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media