Samekraft mot utbygging

Hardt pressede reindriftssamer kan stoppe utbygging av Beiar-vassdraget ved Saltfjellet. Samene sier plent nei til Statkrafts og regjeringens kraftplaner og truer med et nytt Alta om de ikke blir hørt. Denne gangen har samene rettspraksis på sin side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alta-saken og seinere rettspraksis har fastslått samenes rettigheter i tilsvarende saker. I Beiar-saken har hensynet til reindriftsamene ikke blitt berørt og har i den aktuelle utbyggingssaken ikke vært tema før nå. Sett med utbyggerens øyne, godt støttet av olje- og energiminister Olav Akselsen, kan «sametabben» vise seg å bli uopprettelig.

Velter utbyggingen

Samenes advokat, Geir Haugen, som har hatt Saltfjellet/Svartisen samt en lang rekke andre sameretts-spørsmål på sitt bord de siste 20 årene, er ikke i tvil om at hensynet til de seks- sju reindriftsfamiliene kan bli avgjørende.

På vegne av samene har han nå sendt klagebrev til Olje- og energidepartementet og statsråd Olav Akselsen. Her påberopes folkerettsbrudd og bebudes ugyldighetssøksmål dersom utbygging igangsettes uten at reindriftsutredning er foretatt.

- Det vil være et alvorlig brudd på folkeretten å gå i gang med anleggsarbeidene nå. Samene samt de øvrige grunneierne i området krever ny konsekvensutredning. Avskjæres kravet, vil vi gå rettens vei, sier Haugen.

Reinen forsvinner

Reindriftssamenes talsmann, Per Adde, mener den planlagte utbyggingen vil være katastrofal for samene, som så langt ikke er tatt med på råd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer