Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sameleir påtent av dyrevenner

TROMSØ (Dagbladet): Rasende dyrevenner i Italia satte fyr på sameteltet i protest mot behandlingen av to reinsdyr. Dyrene ble fraktet i bil fra Finnmarksvidda for å kaste eksotisk glans over jule- og nyttårsfeiringen i byen Cesena ved Adriaterhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ren vandalisme av mobben, dyrene hadde det svært godt underveis, mener Thorleif Saraksen fra Karasjok. Han sto bak det originale og omstridte PR-framstøtet for samekulturen.

Samene hadde sin leir midt på torget i Cesena. Nysgjerrige italienere spurte og fotograferte. Samene var i fargerike kofter og forklarte så godt de kunne, mens reinsdyra trippet på steingrunnen - langt unna Finnmarksviddas snø og lavvoer.

Men i nattens mulm og mørke klarte noen som kalte seg dyrevenner å stikke lavvoen i brann og de dynket også halmballer med bensin og sprayet sin hilsen på bilens tilhenger.
- Etterpå fikk vi mye sympati fra italienere som sto med sine lommetørklær og tørket tårer foran brannrestene. Det er ikke slik Italia er, sa de til oss, forteller Saraksen.

Dyrene trivdes

Karasjok-mannen ønsker å knytte bånd mellom samenes liv og den italienske byen. Han håper på utveksling av flere delegasjoner og blomstrende turisme.

- Men er det ikke litt drøyt å frakte levende reinsdyr flere tusen kilometer bort fra sitt naturlige miljø for å stille dem ut på et torg?

- Vi brukte en spesialkonstruert container. Også fagfolk mente at vogna var ypperlig for langtransport.

- Vi stoppet ofte for at dyrene skulle få hvile og strekke på beina i det fri. Faktisk gikk dyrene opp i vekt underveis, det tyder vel ikke på at de led nød, sier Saraksen.
Han er dessuten svært godt fornøyd med den offisielle mottakelsen i den italienske byen.

Ekstremisme

I italienske aviser er dyrevernernes aksjon stemplet som «ekstremisme». Det påpekes at reinsdyrene neppe har det verre enn kyr som står på bås.

«Det skrikes opp om reinsdyrene, men ingen bryr seg om de skitne, halvnakne og sultne barna som tigger her i Cesena,» står det i ei italiensk avis.

Thorleif Saraksen skal nå evaluere turen, men er så langt ikke skremt fra å satse mer i Italia.

- Men kanskje er det ikke nødvendig å ha med levende reinsdyr, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!