Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samene krever oljemilliarder

Inspirert av Canadas minoriteter som får milliarder for oljeutvinning i deres områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi må lære av Canada og begynne å tenke på en ny måte. Vi kan ikke lenger stå med luen i hånden og tigge penger, sier visepresident i Sametinget, Johan Mikkel Sara til Aftenposten.

Han lar seg inspirere av urbefolkningen i Canada som hvert år får millioner fra oljeindustrien. Urbefolkningen der har rettigheter til egne landområder, og et oljeselskap må ha deres tillatelse for å starte oljeutvinning.

To milliarder

En avtale som nylig er fremforhandlet i det nordvestre Canada, hvor et selskap vil legge en rørledning fra gassfeltet Mackenzie, sikrer urbefolkningen der over 2 milliarder kroner over ti år fra myndighetene.

- Samene har uten tvil rett på rikdommer fra olje- og gassforekomster i Norge så lenge det foregår i våre områder, sier Sara.

Sara mener utbyggingen av Snøhvitfeltet og ilandføringsanlegget på Melkøya er et typisk eksempel på at samene burde fått tilsvarende kompensasjon.

- Dette er et tradisjonelt reinbeiteområde hvor samene er blitt fordrevet. Norge er veldig opptatt av å sikre urbefolkningers rettigheter i andre land, men ikke i Norge, sier han.

Ulikt utgangspunkt

Underdirektør Espen Myhra i Olje- og energidepartementet vil ikke å kommentere saken, ifølge Aftenposten. Han påpeker imidlertid det ulike utgangspunktet for den canadiske og den norske urbefolkning, både i forhold til rettigheter til egne landområder og i forhold til at flere av olje- og gassforekomstene i Canada er på land.

KREVER KOMPENSASJON:</B> Visepresident i Sametinget, Johan Mikkel Sara, mener samene har rett på økonomisk kompensasjon i forbindelse med oljeutvinningen i nord.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling