- Sameplagere bør holde kjeft

Israel følger USA i angrep på den internasjonale straffedomstolen. Sverige anklages for svak krigsholdning og samepolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen i Israel vil ikke slutte seg til Roma-statuttene for Den internasjonale straffedomstolen ICC. Til nå har 74 land sluttet seg til avtalen, som trer i kraft ved midnatt.

Justisminister Elyakim Rubinstein frykter at domstolen blir politisert. Ifølge høyreavisa Jerusalem Post ser Rubinstein allerede bevis på politisering i domstolens statutter. Jødiske bosettinger på Vestbredden og i Gaza kan rammes av forbudet mot å flytte egen befolkning til okkuperte områder.

- Husk krigen og samene

På et regjeringsmøte i går trakk statsminister Ariel Sharon og utenriksminister Shimon Peres fra Sveriges og Belgias historie for å understreke at slike land ikke har rett til å dømme andre.

- Hva forstår vel svenskene av det som skjer her, spurte Peres. Han minte om at Sverige ikke kjempet mot nazistene i annen verdenskrig.

Sharon ville ikke være dårligere og pekte på at de svenske samene fikk store landområder ekspropriert i 1930-årene og ble trunget til å oppgi sin nomadiske leveform.

Belgia fikk passet påskrevet for kong Leopolds kolonisering av Kongo og et vanstyre som etterlot ti millioner døde i det sentralafrikanske landet.

Sverige og Belgia har gått i spissen for å opprette domstolen.

FN-krise

Men innvendingene mot domstolen handler selvsagt ikke om svensk samepolitikk. USAs konservative frykter at selvråderetten undergraves og at aksjoner mot terrorister eller diktatorer skal hemmes.

USA la i går ned veto i sikkerhetsrådet mot å fortsette FNs fredsbevarende aksjon i Bosnia. Hensikten var å presse fram sin vilje i synet på Den internasjonale straffedomstolen.

FN-ambassadør John Negroponte sa i et sterkt angrep på domstolen at USA setter egne borgeres liv på spill i fredsaksjoner verden over:

- Vi vil ikke be dem akseptere tilleggsrisikoen for politiske rettergang i en domstol regjeringen mener ikke har jurisdiksjon over amerikanere.

USAs 75. FN-veto kan i teorien føre til at operasjonene i Bosnia må avvikles, men er i virkeligheten et forsøk på å tvinge Frankrike og Storbritannia i kne. Sammen med resten av EU har disse Nato-medlemmene slåss hardt for domstolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer