BLIR DISKRIMINERT: - Mens 3,5 prosent av den norske majoritetsbefolkningen føler seg utsatt for diskriminering, er tallet for samisktalende samer på hele 35 prosent, sier forsker Ketil Lenert Hansen til Forskning.no. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
BLIR DISKRIMINERT: - Mens 3,5 prosent av den norske majoritetsbefolkningen føler seg utsatt for diskriminering, er tallet for samisktalende samer på hele 35 prosent, sier forsker Ketil Lenert Hansen til Forskning.no. Foto: BERIT ROALD/SCANPIXVis mer

Samer blir mest mobbet

Samer opplever ti ganger mer diskriminering enn etniske nordmenn, ifølge en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mens 3,5 prosent av den norske majoritetsbefolkningen føler seg utsatt for diskriminering, er tallet for samisktalende samer på hele 35 prosent, sier forsker Ketil Lenert Hansen til Forskning.no.

I forbindelse med sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø har Hansen undersøkt hvordan etnisk diskriminering er forbundet med helserelaterte problemer i den nordnorske befolkningen.

Flere enn 12.000 samer, kvener og etniske nordmenn fra Sør-Trøndelag til Finnmark deltok i spørreundersøkelsen.

Hansen, som jobber ved Senter for samisk helseforskning, mener tallene er dramatiske. Konsekvensene av diskrimineringen gir ifølge ham utslag i blant annet økt psykisk stressnivå i form av depresjoner og angstsymptomer.

- Undersøkelsen viser at samer melder om litt dårligere helsestatus enn etniske nordmenn. Videre viser funnene at etnisk diskriminering er assosiert med dårlig selvvurdert helse, sier forskeren.

Utenfor de definerte samiske språkområdene har samene det verst, ifølge studien. Her sier halvparten av de spurte at de opplever diskriminering. Samer oppgir å ha blitt mobbet dobbelt så ofte som majoritetsnordmenn i løpet av det siste året. (NTB)