- Samer bør slippe fengsel

En same som blir tatt for promillekjøring bør slippe fengselsstraff. Det mener advokat Trond P. Biti, som forsvarer en mann i 30-åra fra Porsanger i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten mener det er urettferdig at mannen som nylig ble dømt for promillekjøring, må sone 21 dager i fengsel. Egne straffemetoder blant samene vil føre til at en fengselsstraff vil oppleves som en tøff ekstrastraff.

- Fengsel er en vestlig straffemetode. I de samiske miljøene er det nedverdigende i hele tatt å ha gjort noe som retten mener dømte har gjort. Man taper ansikt og ære, sier Biti til Finnmark Dagblad.

Trond Biti argumenterte i retten for at mannen skulle få betinget fengsel. Han peker også til FNs ILO-konvensjon hvor det er nedfelt at det skal tas hensyn til urbefolkningers egen form for straff og justis.

Sametingets visepresident Ragnhild Nystad kommenterer saken generelt.

- Min folkelige intuisjon tilsier at alle bør ta den straff de får. Same eller ikke same. Bitis argumentasjon skurrer litt i ørene mine, sier Nystad til avisen.

Ole Henrik Magga, professor og tidligere president for Sametinget, støtter advokatens argumenter om at fengsel er en vestlig straffemetode som kan virke hardere på urbefolkningsgrupper. Samene har selv aldri hatt et fengselsvesen.

(NTB)