Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samer føler seg diskriminerte

Hvorfor det? Les svar fra nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samer som bor i områder med stor samisk befolkning, føler seg mer diskriminert enn samer som bor i byer eller andre områder med liten samisk befolkning.

Det viser en ny forskningsrapport utarbeidet av Norut NIBR Finnmark på oppdrag for Kommunal- og regionaldepartementet.

- Dette viser bare at vi fortsatt har en lang vei å gå, sier sametingspresident Aili Keskitalo til Dagbladet.no. Hun har ikke lest forskningsrapporten, og uttaler seg på generelt grunnlag.

- Mer negativ holdning

Det er nå mange tiår siden den statlige undertrykkelsen av samisk kultur ble avskaffet. Likevel svarer altså en fjerdedel av de spurte at de føler seg diskriminert.

Samene svarer at økt fokus på deres rettigheter de siste årene har ført til en mer negativ holdning til samene.

Samene har blant annet ført en kamp om rettigheter til land og vann som har sikret dem Finnmarksloven.

- Det blir påstått at dette virker konfliktskapende. Men denne konflikten har vært til stede i årevis, den har bare vært usynliggjort av storsamfunnet. Det er viktig å få slike saker opp i lyset, selv om de kan framstå som vanskelige, sier Keskitalo.

Samer føler seg diskriminerte

Sametingspresidenten mener samene må fortsette å kjempe for sine rettigheter.

- Hvis vi ikke får en større grad av språklige rettigheter, vil folk slutte å bruke det samiske språket.

Svarer deg

Undersøkelsen viser at hele 152 av de 545 spurte har følt diskriminert de to siste årene. Hvorfor føler samene seg diskriminert? Er nordmenn generelt et lite inkluderende folkeslag? Eller er samene hårsåre?

Tirsdag 6.6 svarte stipendiat og forsker Eva Josefsen på spørsmål fra leserne.  Undersøkelsen som du kan lese mer om her.

IKKE OVERRASKET:</B> Sametingspresident Aili Keskitalo mener samene bør fortsette å kjempe for sine rettigheter, selv om dette kan skape negativt fokus rundt befolkningsgruppen.
FORSKER:</B> Forsker Eva Josefsen har funnet ut at en av fire samer føler seg diskriminert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling