Samer og miljøbevegelsen raser mot regjeringen

Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Sametingsrådet vil klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

HER BLIR DET GRUVE: I Kvalsund skal Nussir få deponere avfall i fjorden. Det er det mange som ikke liker. Foto: Nina Hansen
HER BLIR DET GRUVE: I Kvalsund skal Nussir få deponere avfall i fjorden. Det er det mange som ikke liker. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Et av de mest miljøfiendtlige industriprosjektene i norgeshistorien, sier Naturvernforbundet etter at regjeringen har sagt ja til gruvedrift i Kvalsund.

Leder Silje Ask Lundberg varsler kamp.

- Dumpingen av gruveslam vil drepe alt liv på havbunnen i deponiområdet, og det kan hindre gyting og oppvekst i et mye større område. Denne beslutningen viser til fulle at regjeringen ikke tar kampen for beskyttelse av livet i havet på alvor, sier Lundberg til NTB.

Borgerlig bråk

Og sametingsrådet har varslet at de kommer til å bruke muligheten til å klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har planer om å lenke seg fast for å hindre gruvedrift i Kvalsund i Finnmark.

- Nå må vi slutte med å dumpe flere millioner tonn med dritt i fjordene våre, sier Hansmark etter at det torsdag ble klart at Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund. Gruvedriften innebærer lagring av gruveavfall på bunnen av Repparfjorden, sier han til NTB.

- Dette er ikke over ennå. Jeg har planer om å lenke meg fast for å forhindre denne miljøkatastrofen, sier Unge Venstre-lederen.

- Jeg er veldig skuffet over at regjeringen ikke skjønner at det er mye viktigere å ta vare på naturen vår enn at vi skaper arbeidsplasser i et par år, legger han til.

Thorbjørn fornøyd

Kobbergruveprosjektet i Kvalsund anses som kontroversielt blant annet i Sametinget og i NSR på grunn av konsekvensene det vil ha for den samiske reindriften og miljøet.

Men Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier gruveprosjektet berører to reinbeitedistrikter og understreker at reindriftsinteressene og hensynet til samisk kultur har vært viktig i departementets vurdering av søknaden.

De har gjennomført konsultasjoner med berørte reinbeitedistrikter og Sametinget, men har ikke kommet til enighet med Sametinget i konsultasjonene.

Departementet opplyser at driften skal tilpasses for å minimere påvirkningen av beiteområdene. Et av disse tiltakene er at det ikke skal være drift på Ulveryggen i kalvingsperioden (1. mai til 15. juni).

- Slik departementet vurderer det, vil tiltaket derfor ikke hindre eller betydelig innsnevre reindriftsutøvelsen eller samisk kulturutøvelse, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

- Vi er trygge på at deponeringen ikke vil skje med uakseptable virkninger for miljøet og sjømatnæringen, sier næringsministeren.

Lover arbeidsplasser

En rekke miljøorganisasjoner samt alle ungdomspartiene utenom Unge Høyre og FpU har tidligere bedt om en ny vurdering av prosjektet i Stortinget, noe klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har avvist.

Isaksen mener gruveprosjektet vil styrke næringsgrunnlaget i nord.

- Det vil gi positivt bidrag til utviklingen av lokalsamfunnet, med nye arbeidsplasser og kompetanse, sier næringsministeren.

NHO kaller regjeringens driftskonsesjon til kobberutvinning i Kvalsund en seier for jobbskapingen i Nord-Norge og mener driften gir store muligheter for Norge.

Ifølge NHO vil prosjektet vil føre til arbeidsplasser både på kort og lang sikt. Konsesjonen er gitt for ti pluss fem år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer