Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Samer tilbudt terrorhjelp

Medlemmer av AKP og IRA skal i 1981 ha tilbudt terror- og sabotasjeaksjoner under Alta-utbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Både medlemmer av AKP og IRA tok i 1981 kontakt med Samebevegelsen for å tilby hjelp med terror- og sabotasjeaksjoner i forbindelse med kampen mot Alta-utbyggingen, sier Bjarne Store-Jakobsen (59) til Nordlys.

Han var leder for den løst sammensatte gruppen Samebevegelsen og for dem som sultestreiket i protest mot Alta-utbyggingen på begynnelsen av 1980-tallet.

- Vi ble kontaktet av nordmenn som sto langt ute på venstresida, som jeg visste var AKP-medlemmer. De fortalte oss at de hadde folk som arbeidet i posisjoner som gjorde det mulig å lamme strømforsyningen til blant annet Oslo. Vi avviste disse henvendelsene fordi det stred mot vår ikkevoldslinje, forteller Store-Jakobsen til Nordlys.

Mens sultestreiken pågikk i foran Stortinget i Oslo ble opplevde gruppen også å bli kontaktet av en som sa han representerte Sinn Feins, IRAs politiske partis, informasjonskontor i Stockholm.

- Vi var usikre på hva de ville, men avviste enhver form for samkvem. Det stred mot vår ikkevoldsfilosofi, og vi ville ikke bli assosiert med IRA, sier Store-Jakobsen.

(NTB)

<B>LEVE ELVA! Her demonstrerer samene utenfor Stortinget mot utbygging av Alta- og Kautokeino-vassdraget i 1979.